Bérczesi Róbert a Hunniában

  • 2016. július 14.

Snoblesse

A Hiperkarma lelke a Hunnia Art Bisztróban játszik szólóban.
false

„Ha létezne egy olyan lista, ami a magyar popzene nagy túlélőit foglalná össze, akkor azt Pajor Tamás mellett egészen biztosan Bérczesi Róbert vezetné. Körülbelül két és fél éve volt alkalmam beszélgetni a Hiperkarma frontemberével, és ne szépítsük, borzasztó állapotban volt a 2011-es visszaesése után. Most viszont kiváló egészségnek örvend, amihez állítólag Pajor is hozzátette a ma­gáét amolyan spirituális segítségnyújtás formájában. A (ki)gyógyulás végeredménye az új Hiperkarma-lemez, a Konyharegény” – írta zenekritikusunk, majd rátért (a teljes szöveg itt) a Hiperkarma lemezbemutató koncertjére. Néhány éve mi is elbeszélgettünk Bérczesivel:

Magyar Narancs: Te jóban vagy magaddal?

Bérczesi Róbert: Sokat és sokáig bántottam magamat – mondjuk úgy, hogy most békülőben vagyunk.

MN: A bántáson a cuccozós korszakodat érted?

BR: Igen, kábé tíz évig tartott ez az időszak – nem tudsz olyan drogot mondani, amit ebben az időben ne tömtem volna magamba. Számolom a napokat, és pontosan 580 napja szűnt ez meg: akkor eldöntöttem, hogy abbahagyom a mindennapos őrületet. Azóta kezdtem el megcsinálni azokat a dolgokat, amik akkor is a fejemben voltak, amikor a poklot jártam. Ilyenek a feldolgozáslemez és a Hiperkarma dalai. Ahogy leálltam, megtisztult a gondolkodásom, és bevonzottam olyan embereket, mint például Nemes András és a Barikák – Bencze Alma, Haragonics Sára és Mayer Bernadette –, akik rengeteget segítettek abban, hogy az én kis személyes elvonókúrám a zenén keresztül valósulhasson meg.

MN: Teljesen szárazon jöttél le?

BR: Szedek egy nagyon lightos szorongásoldót, illetve pánikbetegség elleni gyógyszert, mert másképp nem tudnék létezni a világban. Nem járok sem terápiára, sem elvonóra, mert úgy vagyok vele, hogy eldöntöttem, hogy leállok, és kész. Én mindig a saját fejem után mentem, mindig magamnak való ember voltam: már gyerekként is bezártam a szobám ajtaját, odabent írogattam, rajzolgattam, és általában egyedül ebédeltem.

Az interjú teljes egészében itt található, Bérczesi Róbert teljes egészében a Hunnia Art Bisztróban látható.

Figyelmébe ajánljuk