CineFest: Casablanca 70

  • 2012. augusztus 31.

Snoblesse

A világ összes városának összes kocsmája közül miért pont ebbe kellett bejönnie? A világ összes városának összes filmfesztiválja közül a miskolci CineFest ünnepli a hetvenéves klasszikust.


A szívére célzok, kapitány! Az a legkevésbé sebezhető pontom.

What watch? Ten Watch. Such Much?!

A világ összes városának összes kocsmája közül miért pont ebbe kellett bejönnie?

Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete…

You must remember this / A kiss is still a kiss…

Igen, ez mind a Casablanca, és nem, a „Játszd újra, Sam!” így, ebben a formában sosem hangzik el a filmben. Ami mit sem változtat a tényen, hogy Bogart & Bergman klasszikusa, amellett, hogy a filmtörténet legnagyobb idézetgyűjteménye, az emberiség egy jelentős része szerint a világ legjobb filmje is. De ha nem is a legjobb, a legnépszerűbb és legromantikusabb mindenképpen. Létrejöttében persze mi magyarok is vastagon benne vagyunk – Kertész Mihály, Peter Lorre és Szőke Szakáll jóvoltából. Minthogy a film 70 éve született, Kertész Mihály (Michael Curtiz) pedig 50 éve hunyt el, első filmjét ráadásul pont 100 éve forgatta Magyarországon (megkerült némafilmjeiről itt olvashat bővebben), épp elegendő az évforduló egy kiadós Casablanca-konfenrenciához. A tudományos és egészen fantasztikus rendezvénynek a miskolci CineFest filmfesztivál ad otthont: a tudományt többek közt Báron György, Hahner Péter és lapunk alkalmi szerzője, Takács Ferenc képviseli, fantasztikus pedig az lesz az egészben, hogy az ünnepelt filmet felújított, kockáról kockára restaurált változatban lehet megtekinteni.

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.