Éljen a Kiskakas! Éljen Japán!

  • 2015. április 22.

Snoblesse

Az animációs fesztivál díszvendége Japán.

Nemrég alkalmunk volt interjút készíteni Japán legmenőbb animációs stúdiójának egyik főemberével, Geoffrey Wexlerrel, akivel nem csak a japán Ghibli és az amerikai Pixar viszonyát beszéltük át, de a a Studio Ghibliben uralkodó étkezéskultúrát is: „Egy csendes lakóövezetben vagyunk, kívül Tokió központján. A dolgozók többsége otthonról hozza az ebédet. Olykor főzünk is egymásnak. A banánfagylaltom kiugró siker volt.”

false

Azt sajnos nem tudjuk, milyen ebédet kapnak a Kiskakas Animációs Fesztivál Japánból érkező előadói (reméljük, nem túl zsírosat!), de azt tudjuk, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fesztiválján részt vesz a Tokyo University of Arts animációs tanszékének két oktatója is: a tanszékvezető Ito Yuichi és Ilan Nguyen. Természetesen nemcsak ők szerepelnek a programban, hanem egy csomó kortárs japán animációs rövidfilm is. A Tokyo University of the Arts animáció tanszékének legjobb hallgatói munkái mellett a MOME Anim legfrissebb munkái is bemutatkoznak, míg a tanszék nemzetközi partnerintézményeinek legizgalmasabb hallgatói munkáiból az Animation Sans Frontières vetítési blokkja szemezget.

(Ez mind nagyon szép és nagyon jó, de vajon mi lehet Mr. Wexler ghiblis banánfagylaltjának a receptje? Várjuk a témában születendő diplomamunkákat!)

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.