Francia nyelvű belga filmnapok

  • 2015. november 11.

Snoblesse

Kortársak, belgák és franciául nyomják.
false

Mi az? Négy, harmincas brüsszeli fiatal, akiknek hirtelen a feje tetejére áll az élete? Ez bizony Camille Meynard Tokyo Anyway című, stílusgyakorlat-gyanús filmje, melyet maga a rendező kísér el a jeles rendezvényre.

Benoît Mariage új filmjében, A zebra csíkjaiban egy sportmenedzser keresi-kutatja a jövő nagy futballsztárját Elefántcsontparton. Amikor rátalál egy fiatal tehetségre, Belgiumba viszi, de hiába „a fociban mindenki egyenlő” jelszó, a kommunikációs nehézségek hol tragikus, hol komikus félreértéseket okoznak.

És ne feledkezzünk meg Kadija Leclere belga-marokkói-francia koprodukcióban készült filmjéről, az Egy zsák lisztről sem: az önéletrajzi elemeket sem nélkülöző alkotásban képet kaphatunk  a nyugati és keleti kultúrák különbözőségéről, a fiatal lányok kibontakozó nőiességéről és arról is, hogy a nők milyen helyet foglalnak el a marokkói társadalomban.

A filmnapok zárásaként egy rövidfilmes esttel búcsúzik a program.

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.