Müpa10

  • 2015. március 4.

Snoblesse

A Művészetek Palotája jubileumi hétvégéje.
false

 

Fotó: Németh Dániel

Mi az, amiben ön mint új vezető, új arcot ad az intézménynek? – szegeztük a kérdést (interjúnk itt) igazgatói kinevezése után egy  évvel a Müpát irányító Káel Csabának.

KCS: Eleinte a Müpa, mondhatni, egész éves Tavaszi Fesztiválként működött. A műsor-összeállításban a műfajok arányairól folyt a vita. Ami Kiss Imre által felépült, az elhelyezte a Müpát a világtérképen, a legnagyobb kulturális intézmények élvonalában. Mára azonban mindenütt a saját produkciók kezdenek előtérbe kerülni. Ez a produkció-központúság jelenik meg a Wagner-napokban például. A Müpa felismerte, hogy itthon létezik egy jelentős Wagner-hagyomány, továbbá van egy kiváló karmesterünk Fischer Ádám személyében, tehát van rá lehetőség, hogy a legkiválóbb művészekkel létrehozzunk egy Wagner-fesztivált – azaz nem egy másik intézmény produkciójának állomása lettünk, hanem magunk készítettük a produkciót.

Nos, ez a hétvége a Müpa (nem csak Káelhez) köthető tíz évének ünnepe. Máris soroljuk, kikkel lehet e két nap során ünnepelni: Fassang László, Budapest Bár, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Szalóki Ági, Liszt Ferenc Vásáry Tamással, Palya Bea, Sebő-együttes, Kaláka együttes, MR2 Szimfonik+, Szakcsi Lakatos Béla, Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltánnal, Muzsikás együttes, LFZE Senior Big Band, Swing All Stars, Purcell Kórus, Orfeo Zenekar, Budapesti Fesztiválzenekar.

Figyelmébe ajánljuk