Nehéz Istennek lenni

  • 2014. május 21.

Snoblesse

Mundruczó kamionnyi nyomora begördül Budapestre.

A szövegkönyv Bíró Yvette-tel együtt készült, részint a valóság hatalmas tárházából, részint a Mundruczó Kornélt régóta foglalkoztató problémákból (erőszak, deviánsnak tudott családi viszonyok, áldozat stb.), részint pedig a Sztrugackij testvérek ugyanilyen című 1971-es tudományos-fantasztikus regényének fontos motívumából, a földönkívüli Rumata szerepeltetéséből.

A két kamion – az egyikben berendezett varroda, a lányok futtatásának álcázó mechanizmusa, valamint nyomorúságos emeletes vaságyak, emberi „vackok”, különféle szögletek vécével, kis „konyharésszel”, aztán a másik kamion földes-gumis tere – olyan közegbe engednek bepillantást, amelyet nem ismerünk, és nem is akarunk megismerni, legföljebb így, színházban. Ahol kiszolgáltatottság és hierarchia összeépül, ahol a hierarchia csúcsán álló is kiszolgáltatott, ahol a személyes motivációk a túlélést előkelő helyre teszik a rangsorban, ahol már nemzetközivé lett a világ.

false

 

Fotó: MTI

Csáki Judit fentebb idézett kritikája teljes egészében itt olvasható. Mundruczó produkciója teljes egészében a Gyömrői út 156. szám alatt tekinthető meg - buszok  a Trafó elől indulnak. Akik egy korábbi busszal mennek: Láng Annamária, Wéber Kata, Kiss Diána Magdolna, Tóth Orsolya, Rába Roland, Bánki Gergely, Katona László, Derzsi János, Szemenyei János és Nagy Zsolt – a produkció szereplői.

Előadások:

június 2., 20.00,
június 3., 20.00,
június 4., 20.00,
június 5., 20.00.

Figyelmébe ajánljuk