Oravecz Imre filmet ajánl

  • 2014. május 20.

Snoblesse

Henry Fonda és Katharine Hepburn édesbús drámáját.

Magyar Narancs: Nemcsak a rokonai és a hősei, ön is gyakran elhagyta hosszabb-rövidebb időre Magyarországot. Lehetett volna magyar költő Kaliforniában?

false

Oravecz Imre: Nem. Márai remek naplókat írt kint, kezdetben Olaszországban még regényeket is, de ő a kevés kivétel egyike. Én nem tápláltam illúziókat, előttem világos volt, hogy kint nemhogy magyar költőnek, de még magyarnak se nagyon lehet maradni. Vannak dolgok, amelyeket a távozással le kell vetkőzni. Már negyven éve járok az Egyesült Államokba. Ha először, 73-ban végleg kint maradok, nem írom meg azt, amit azóta megírtam, és pont úgy nem hiányozna senkinek, mint József Attila öregkori versei. (…) Sem itt, sem ott nem vagyok már otthon. Az Egyesült Államok választott hazám lehetett volna. Magyarország az elrendelt, a meghatározó, de még mindig nem az az ország, ahol jó élni. Mert rosszkedvű, szorongó, szegény, ezer sebtől vérző, kivált a szülőföldem, a Mátra lába, ahol kihalóban a falvak, parlagon a földek, letarolva az erdők, tönkrehanyagolva az utak.”

A Kaliforniai fürj szerzőjével készített interjúnk teljes terjedelmében itt található. Az Amerikába (többször is) szakadt író egy nagyon amerikai filmet ajánl az Írómoziban: Henry Fonda és Katharine Hepburn 1981-ben készült filmjét, Az aranytó című darabot vetítik még egy Fondával, Jane-nel megspékelve. A vetítést követően az íróval Jánossy Lajos, a litera.hu szerkesztője beszélget.

Figyelmébe ajánljuk