Ahol meleg van - Pátkai Rozina énekes

  • rés a présen
  • 2013. október 18.

Snoblesse

November 15-én a Kispipa Velvet bárban Bán Zsófia Keep in Touch című felolvasóestjét kíséri a Pátkai Rozina-Tóth Mátyás duó. Az Independent Music Award-dal (is) kitüntetett formáció énekesnőjével beszélgettünk.

rés a présen: Mikor és kikkel indult a zenekarod?

Pátkai Rozina: 2010 második felében, duóban indult a zenekar, Tóth Mátyás gitárossal. Mindketten dzsesszzenészként végeztünk, így a műfaj különböző ágaiban próbáltuk ki magunkat, majd Bossa Novas című műsorunkkal a 2011-es Fringe Fesztiválon elnyertük a szakmai különdíjat. Ezen az úton indultunk tovább, és egyre több latin dzsesszdalt játszottunk, amivel sikerünk volt. Később Pecze Balázs trombitás, Soós Márton nagybőgős és Cseh Balázs dobos csatlakozott hozzánk, így lettünk kvintett.

false

 

Fotó: Gács Tamás

rap: Milyen zenei háttered volt?

PR: Gyerekkoromban zongorázni és gitározni tanultam, de színészi ambícióim is voltak. A képzőművészetben is jeleskedtem, festettem és szobrászkodtam, azonban korán kiderült, hogy a színpadon érzem magam a legjobban.

rap: Manapság mi inspirál a zenecsinálásra?

PR: "Zenecsinálásra" a jó zene és a csend ugyanúgy inspirál, mint a szép versek, gondolatok vagy csak egy érzés, amire zenét hallok. A nagy, beénekelhető terek mindig arra ösztönöznek, hogy kiengedjem a hangomat; óriási csoda számomra az emberi hang mint művészeti eszköz.

rap: Hol van a helye a ti zenéteknek?

PR: Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert rajtunk kívül csak néhány olyan képviselője akad a műfajnak, akik kizárólagosan és megfelelő színvonalon játsszák a brazil zenét. Annak is nagyon örülök, hogy már nemcsak a magyar szakma ismeri el a zenekart, így a budapesti mellett a nemzetközi színtéren is jó lehetőségeink adódnak.

rap: Mit jelentett neked az Independent Music Award?

PR: Az amerikai Independent Music Awards Közönségdíja különleges elismerés számunkra. Nemcsak azért, mert a dzsesszdal-kategória öt legjobb jelöltje között egyetlen európai zenekarként szerepeltünk, hanem azért is, mert az amerikai közönség minket választott a díjra. Ez a lehető legjobb visszajelzés, egyúttal bátorítás, hogy a dalaink akár ilyen világraszóló karriert is befuthatnak.

rap: Mikor és hol láthatunk benneteket?

PR: Október 17-án a Pepita Oféliában Bán Zsófia Keep in Touch című felolvasóestjét kíséri a Pátkai Rozina-Tóth Mátyás duó, majd november 15-én a Kispipa Velvet bárban megismételjük ezt a műsort. Október 23-án a Kirakat nevű helyen játszik a Pátkai Rozina Quintet, november 8-án a Budapest Jazz Klubban a Pátkai Rozina Trió, november 28-án a Nyitott Műhelyben pedig ismét a kvintett. December 21-én az IF kávézóban Pátkai Rozina Quintet-koncert és brazil gasztroest, az évet pedig a Fonóban zárjuk december 30-án, megint csak a kvintettel.

rap: Milyen lenne az ideális hely, ahol szívesen élnél?

PR: Ahol meleg van, süt a nap és közel van a tenger vagy valamilyen nagy víz. Szívesen élnék csendes, de a városhoz közeli helyen, hogy akár egy sétával is eljuthassak az emberek közé, ha arra vágyom.

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.