Saul fia és a gyülőletbeszéd

  • 2015. június 15.

Snoblesse

Vetítés és beszélgetés a Francia Intézetben.

„A filmen keresztül megalkuvás és voyeurizmus nélkül mutatja meg magát nekünk a holokauszt, minden borzalmával együtt. Egy olyan környezetben, ahol a gyűlöletbeszéd, a rasszizmus, az antiszemitizmus új erőre kap, ahol a Másik ellen elkövetett szóbeli és fizikai kegyetlenség nemhogy banálissá válik, de még a hatóságok és a társadalom közönye és elnézése is táplálja, a Saul fia a mindig időszerű és szükséges emlékezés feladatát látja el – áll a Francia Intézet közleményében.

false

A Saul fiának elkészülte, elő- és utóélete sok szálon kötődik Franciaországhoz. Nemes Jeles László cannes-i díjas társ-forgatókönyvírója (Clara Royer) és a vágója (Matthieu Taponier) is francia, s a rendező, aki maga is éveket töltött Franciaországban, a fesztivál Résidence programjában fejlesztette a forgatókönyvet.

false

Így már csak természetes, hogy a Francia Intézet is vetíti a filmet, eredeti nyelven, francia felirattal, a rendező és a vágó, vagyis Nemes Jeles László és Matthieu Taponier részvételével. A vetítés után közönségtalálkozó az alkotókkal.

Figyelmébe ajánljuk