Tartalom

MaNcs, XV. évf. 49. szám, (2003.12.04.) (2003-12-04)

Snoblesse
Egotrip

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking (Tőfeltuningolás)

Mint minden kultúrnyelvbe, a magyarba is folyamatosan áramlanak a más nyelvből átvett szavak. Például: A szkinhed sajtot evett. Ide jobban illene egy bézs függöny. Mint látjuk, az angol skinhead, a francia beige minden nyelvtani változás nélkül beilleszkedik a magyarba. Igaz, a kiejtés (és egy idő múlva általában a helyesírás is) meg szokott változni az eredetihez képest, alkalmazkodik a magyarhoz, de ez a szó nyelvtani szerepe, működése szempontjából mellékes. Most arra figyeljünk, hogy a szkinhed, bézs magyar szavakban nincs semmi, ami nyelvtani szerepüket, azaz szófajukat, főnév, illetve melléknév mivoltukat jelezné. Nincsenek ellátva szófajügyben semmilyen végződéssel.

Egotrip

Nádori Péter: A tegnapi újság (3. Halleluja)

Az 1956-os forradalom egyik leggyakrabban reprodukált, emblematikus képén szétlőtt bérházakkal szegélyezett utcán áll a három szabadságharcos, mögöttük golyószaggatta lyukas zászló lobog, hátrébb valami lángoló dzsuva látszik. A főalak kezében dobtáras géppisztoly, a séró filmsztárhullámokban hátrafésülve (az ötvenes években mindenki hordott magával fésűt, és mindenkinek volt választék a hajában, Rákosi Mátyást kivéve persze, haha, ez történeti tény). Két oldalán a mellékalakok, fejkendős lány és kicsit elálló fülű, sapkás fiú, fegyveresek ők is.

Publicisztika

Publicisztika

Kölcsönélet

Vajon kinek tűnhetett föl először a múlt csütörtökön, hogy kicsit sok kezd lenni itt a forint? Hogyha bekapcsolja a számítógépét (mondjuk valamelyik nagy európai pénzpiacon), rögtön kiesik belőle néhány tíz milliárd? És ki esett ettől először pánikba?

Publicisztika

Egy szorgos hét

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Kovács László MSZP-elnök (ma még) egyik lehetséges utóda vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett maga ellen, miután lakásvásárlási ügye napok óta lázban tartja az országot. A szocialista politikus nem gyorsan jutott el idáig: nemrég még azzal hajtotta el az érdeklődő újságírókat, hogy a) az ingatlanvásárlás rejtelmeiről kérdezzék meg Magyar Bálintot, b) neki meg a rokonainak is vannak személyiségi jogai, amit illene tiszteletben tartani, c) nem nyilatkozik. A legjobb mégis az volt, amiről a Népszabadság tudósított, hogy ti. nagyon bánja, hogy belevágott, de mit tegyen, most már nem csinálja vissza az üzletet. Belátja, ház helyett inkább virslit kellett volna venni, hozzá barna kenyeret meg tormát, de már késő.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

olvasói levelek

Nincs igaza Kálmán C. Györgynek, noha valóban "két fideszes honatya" indítványozza a parlamentben, hogy ne nevezzük a rokonok között dúló erőszakot "családon belüli erőszaknak", mert a családban ab ovo nem lehet erőszak, ha viszont van benne, akkor az nem család.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

December 15-én, a Mű-Terem Galéria árverésén kerül kalapács alá Munkácsy Mihályn GRAZI MÉRLEG 2,5 millió látogatót vonzottak az idei európai kulturális fővárosban lezajlott események: "Populáris, de nem populisztikus, ez volt a kiindulópontunk" - nyilatkozta Wolfgang Lorenz programigazgató, aki "a kultúra nem luxus, hanem alapvető élelmiszer" szellemében dolgozott. A 11 hónap alatt megvalósult, száznál is több projekt közül kiemelten fontosnak számítanak a most létesített intézmények, amelyek november 30-a után is szolgálják majd a város kulturális életét: Vito Acconci úszó szigete a Mura folyón, a londoni Peter Cook és Colin Fournier tervezte Kunsthaus, a Florian Riegler és Roger Riewe tervezte Literaturhaus.

Belpol

cyber hírek

MEK Szlovákiában is Hosszas előkészítés után az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program és a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet együttműködése nyomán a www.mek.sk címen megindult a Magyar Elektronikus Könyvtár szlovákiai tükrözése. Korábban Erdélyben indult hasonló együttműködés.n Széttépett Stasi-iratok A keletnémet titkosrendőrség 1989 őszén taktikai hibát követett el.

Belpol

A Jobbik Magyarországért Mozgalom párttá alakulása: Támadás a szélen

Október 24-én alakult párttá az ifjúsági szervezetként, majd politikai mozgalomként négy éve létező, önmagát "értékelvű, konzervatív, módszereiben radikális nemzeti-keresztény pártként" meghatározó Jobbik Magyarországért Mozgalom (JMM). Zászlóbontását mind a bal-, mind a jobboldali média megkülönböztetett figyelemmel kísérte. Vajon milyen alternatívát kínál a JMM a Fidesztől és a MIÉP-től elfordult választóknak?

Belpol

A Gán fivérek vesszőfutása: Hivatalból üldözendők

A magyarcsanádi Gán testvérek, Miklós és Zoltán nyereségvágyból elkövetett emberölés vádjával több mint 15 hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban, míg tavaly áprilisban a bíróság jogerősen fel nem mentette őket. Ügyük néhány hete azért váltott ki közfelháborodást, mert az állam ellen indított kártérítési perüket első fokon tárgyaló bíró egy korábbi - Gánékat primitív személyiségűként jellemző - pszichiátriai szakvéleményre hivatkozva a kértnél alacsonyabb összeget ítélt meg nekik. Cikkünk az eset egy eddig nem vizsgált aspektusával, a Gánék elleni büntetőeljárással foglalkozik. A testvérpár elleni vádemelés ugyanis önmagában is éppen eléggé felháborító: meggyanúsításuk kizárólag két, az okirati és egyéb bizonyítékoknak, egymásnak

Belpol

A négyes metró elhúzódó beruházása: Szakaszolás

Már szeptemberben alá kellett volna írni az állam és a főváros közötti szerződést a 4-es metró finanszírozásáról, ám erre csak a jövő évi költségvetés elfogadása után kerülhet sor. Lesz rá forrás, vagy a beruházás már a tervezési szakaszban elcsúszik?

Külpol

Külpol

Kolumbia: Szórásszabadság

Vad hírekhez szoktunk Dél-Amerika harmadik legnépesebb országából. Bomba robban zsúfolt szórakozóhelyeken, repülőgépet lőnek le, embert rabolnak. Az elmúlt hetekben - egy kudarcba fulladt referendumot és egy kisebb kormányválságot követően - kivételesen tárgyalásokról, túszok elengedéséről, a civil életbe önként visszatérő milicistákról hallhattunk.

Képzőművészet

Képzőművészet

Zene gyermekeknek: Már az anyaméhben

Kodály szerint a zenei nevelés már az anyaméhben elkezdődik. Ez feltehetőleg igaz. Az ily módon megszerzett zenei élmény/zenei hatás viszont alig-alig mérhető, s még kevésbé ellenőrizhető. A kisgyermek születése után azonnal megkezdődik az érzékszervek bombázása. Mondókák, gyerekdalok kerülnek elő a feledés homályából. S hamarosan megjelenik a "hogyisvanez?" érzés. Versszakokat, dallamtöredékeket próbálunk kiegészíteni, több-kevesebb sikerrel. A sok énekléstől lassan, de biztosan berekedünk, és amikor már mi magunk is végtelenül unjuk saját szűkös repertoárunkat, nekivágunk, hogy beszerezzünk néhányat a mostanában hihetetlen mértékben elszaporodott gyerekkazettákból, CD-kből.

Zene

Zene

Film: Tengeri fogócska (Kapitány és katona)

1805-ben járunk, és megint a vizen. Feltűnt nyilván, hogy visszaszivárgás van: Johnny Depp még ki se hajózott a pesti mozikból, máris Russell Crowe-t köszönthetjük a parancsnoki hídon: mi szél hozott, komám? Mint ahogy a meséket hétesztendőnként illik újramesélni az időközben cseperedetteknek, a régebbi mozizsánerek esetenkénti előrángatása is haszonnal kecsegtető projektum, amihez voltaképpen elégséges hivatkozási alapnak tekinthető a sokszor hangoztatott ,,technikai fejlődés", végtére sokkal nehezebb ezzel vitatkozni, mintha valaki azzal jönne, hogy döntő mondandóját csak kalózós (cowboyos, partizános) körülmények közt képes előadni.

Zene

Koncert: Hozott anyag (Usti Opre)

Az Usti Opre (munka)című dokumentumfilmről pillanatnyilag azt tudjuk, hogy "egész estés" terjedelműre forgatják, és jeles kelet-közép-európai roma muzsikusok hagyományairól, törekvéseiről szól. Bizonyára visszatérünk majd rá, ha valamelyik hazai televízió műsorába kerül, és hát lemez is lesz, többé-kevésbé talán annak a nyomán, amit november 28-án és 29-én a Millenárison hallhattunk.

Tudomány
Lokál

Lokál

A Michael Jackson-ügy: Hosszú álom

Michael Jackson, a múlt század végének egyik legjelentősebb szórakoztató művésze immár hírhedt botrányhős, ki se néztük volna belőle. Nehezen rekonstruálható, hogyan történhetett mindez, az azonban biztos: a legalább három szálon zajló történet vége nem is lehet más, mint arcvesztés - minden értelemben.