Tribali + Ethnofil

  • 2016. július 20.

Snoblesse

Egy egzotikus máltai zenekar és egy minimum ígéretes magyar zenekar egy utazós estére.

A máltai Tribali zenekar a nemzetközi pszichedelikus, spirituális, „utazós” zenei közösség jeles tagja. Szerzeményeikben megannyi hatás és stílus egyesül az acid rocktól az egzotikus, érzéki folktémákon és a hangsúlyos szitárjátékkal is felerősített keleti hangulatokon át a meditatív zenéig – nyugodtan mondhatjuk, hogy minden koncertjük afféle szellemi utazás. Multimédia-műsoruk önmagában is kedves a szemnek, a törzsi ütemek lüktetése, a finoman a lábunk alá sikló hangszőnyegek pedig önkéntelenül is táncra késztetnek.

false

Az előttük fellépő Ethnofil négy éve pont az A38-on rendezett Talentométer zenei vetélkedőt megnyerve vált szélesebb körben ismertté, mára azonban már jól ismert koncertzenekarnak számít. A zene közös szeretetén alapuló kollektíva (eredetileg baráti kör) műfaji korlátok felett szabadon átlépő muzsikája egy sokszínű, de mégis egységes zenei univerzumba vezeti a közönséget. A nevükből is sejthető népzenei gyökerektől elrugaszkodva építik bele kompozícióikba a jazzes improvizációt, a rock dinamikáját és az elektronikus zenei elemeket, néha a popzenetörténeti idézeteket, de fontos szerepet kap Okos Viola hegedűs kissé soulos ízű vokálja is. Van miből meríteniük a koncertrepertoárhoz, második nagylemezük éppen két éve jelent meg: a Kókuszmúzeumon többek között Parti Nagy Lajos is közreműködik. Élő fellépéseiken nagy hangsúlyt kap a vizualitás, az Aether által prezentált vj-produkció.

Az este jeles szereplői még Virág Judit és az Attraktív Kollektíva: a Virág Judit által táncolt és tanított törzsi hastánc több mint egy művészeti irányzat vagy stílus – egyszerre rituálé és varázslat.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.