Verzió – Az ölés aktusa

  • 2013. október 28.

Snoblesse

Gengszterből lett halálosztagosok, az indonéz kommunisták elleni tömegmészárlások elkövetői szerepelnek Joshua Oppenheimer filmjében.

Vidám indonéz tömeggyilkosok profi filmes keretek között – mintha mi sem lenne természetesebb – rekonstruálják egykori brutális tetteiket Joshua Oppenheimer dokumentumfilmjében – írta kritikusunk (a teljes szöveg itt), ám ez még semmi, mert maga a rendező is megszólalt a Narancs oldalain.

Anwar Congo (középen)

Anwar Congo (középen)

 

Magyar Narancs: Valóban büszke és hencegő tömeggyilkosokat talált mindenhol?

Joshua Oppenheimer: Boldogan meséltek, kérkedtek a tetteikkel. Kérni sem kellett, a jó házigazda előzékenységével vezettek körbe, megmutatták a hajdani gyilkosságok helyszíneit. Volt, aki a tömegsírokhoz is elvitt. Dőltek a történetek, s miközben meséltek, újrajátszották a tetteiket. S ahogy belemelegedtek, többen is panaszosan jegyezték meg, hogy milyen kár, hogy nincsenek fegyvereik vagy statisztáik a tömegjelenetekhez – úgy mégis autentikusabb lenne. A film főszereplője, Anwar Congo a negyvenegyedik volt a felkeresett gyilkosok sorában. Kifejezetten mozis érdeklődésű ember, a módszereit is a maffiafilmekből kölcsönözte. Rájöttem, hogy ha megadom nekik a filmes eszközöket, a hőn áhított mozis ragyogást, legyen az musicales, westernes vagy gengszterfilmes körítés, akkor tudom csak meg igazán, hogy ezek az emberek miként gondolnak magukra, és hogyan szeretnék, hogy a világ lássa őket.

Joshua Oppenheimer Az ölés aktusa című filmjét a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon vetítik.

Figyelmébe ajánljuk