400-an mentek be a göteborgi könyvtárba, pedig zárva volt

  • narancs.hu
  • 2023. november 8.

Sorköz

Az olvasók önállóan intézték a kölcsönzést, neteztek, olvastak. Semmi sem tűnt el.

„Múlt szombaton tényleg zárva kellett volna lennünk, de úgy tűnik, valaki elfelejtette bezárni az ajtót” – olvasható a közleményben, amely kedden jelent meg a göteborgi könyvtár Facebook-oldalán. 

A bejegyzés szerint a göteborgiakat nem zavarta, hogy egy könyvtáros sincs az épületben: több száz látogatója volt a hivatalosan zárva tartó intézménynek. Újságot olvastak, könyveket kerestek a gyerekosztályon, kölcsönöztek.

A könyvtár a Facebookon mondott köszönetet azért, hogy ezen a furcsa napon mindenki szeretettel bánt a könyvtárral, úgy, ahogyan kell. 

A helyi rádió közösségi oldalán idézték Anna Carin Elfet, aki a könyvtár menedzsere. Múlt szombaton ő is meglepődött, hogy a bezárt könyvtárban olvasók vannak. Akik szintén meglepődtek, amikor közölték velük, hogy az intézmény valójában zárva van, azt hitték, azért nem látnak könyvtárosokat, mert kicsi a forgalom.

A vezető arról számolt be, hogy az olvasók több mint kétszáz könyvet kölcsönöztek azon a napon. Az nem derül ki a hírből, hogy a kölcsönzés tényét hogyan dokumentálták az olvasók maguk, de meglehet, önállóan, az intézmény számítógépein. Anna Carin Elif is megerősítette, hogy semmi nem tűnt el, és semmi sem rongálódott meg. 

A göteborgi könyvtár dolgozói a közösségi oldalon azt írták kedden, hogy szombaton tényleg nyitva lesz az intézmény, és most könyvtárosok is lesznek, hogy segítsenek.

Frissítés: Göteborgban élő magyar olvasónk azt üzente, valóban önállóan intézik a kölcsönzést a könyvtár látogatói, nincs szükség könyvtáros segítségére. 

„Tíz éve jártam Erasmus programmal svédországi könyvtárakban. Akkor ott már városi könyvtárakban nem volt újdonság a kölcsönző automata” – írta a hír kapcsán egy szegedi könyvtáros.

A címlapkép forrása a göteborgi könyvtár Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk