A korábbi évekhez képest kevesebb, mindössze 30 szerző kap idén Térey-ösztöndíjat

  • narancs.hu
  • 2024. február 6.

Sorköz

Az irodalmi közeget megosztó támogatás jelenlegi formájában jövőre megszűnik.

Döntés született az idei Térey-ösztöndíjasokról, a középgenerációs (35 és 65 év közötti) alkotók munkáját segítő irodalmi ösztöndíjat idén harmincan kaphatják meg – közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) az MTI-vel.

A PIM közleménye szerint mivel az ösztöndíjak mértéke inflációkövető, a fenntartásra szánt keret viszont évek óta nem változik, idén a korábbi években megszokottól eltérően a szabályzatban meghatározott legkevesebb, 30 szerződés megkötésére nyílik lehetőség. A Térey János alkotói ösztöndíj bizottsága a közlemény szerint az a „kényszerű döntést” hozta, hogy ebben az évben „a minőségi megfontolások mellőzésével”

nem ítél meg ösztöndíjat azoknak az alkotóknak, akik más, hasonlóan központi költségvetési forrásból finanszírozott, nagyobb összegű, életjáradékszerű havonkénti kifizetésben részesülnek.

Az idei évben Térey-ösztöndíjban részesül: Bánki Éva, Barnás Ferenc, Bartis Attila, Cserna-Szabó András, Falcsik Mari, Farkas Wellmann Endre, Győrffy Ákos, Hász Róbert, Háy János, Jenei László, Kollár Árpád, Kürti László, Lackfi János, Láng Zsolt, László Noémi, Lőrincz P. Gabriella, Majoros Sándor, Muszka Sándor, Orcsik Roland, Papp András, Solymosi Bálint, Szabó Róbert Csaba, Szálinger Balázs, Szilasi László, Szöllősi Mátyás, Terék Anna, Varró Dániel, Vida Gábor, Visky András és Vörös István.

A közlemény szerint Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója beszámolt az ösztöndíjbizottságnak arról, hogy a 2020 elején ötéves futamidőre meghirdetett Térey János-ösztöndíj jelenlegi működési formájában 2025. január 31-én véget ér, „elvi folytatása” iránt azonban a múzeum továbbra is elkötelezett. A középgenerációs alkotók munkáját segítő ösztöndíjat 2024 végén megújuló struktúrában hirdetik meg.

Mint ismert, a Demeter Szilárd kezdeményezésére életre hívott Térey-ösztöndíj erősen megosztotta az irodalmi közeget. 2020-ban Bartók Imre, Csehy Zoltán, Zoltán Gábor, Keresztesi József és Szőcs Petra is visszautasította az ösztöndíjat, az átláthatóság hiányára, valamint Demeter Szilárd vétójogára hivatkozva.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.