Az írók is tiltakoznak a katatörvény ellen

  • narancs.hu
  • 2022. július 12.

Sorköz

Mint sok más, a művészeti szektorban dolgozó vállalkozót, őket is hátrányosan érinti a módosítás.

A Szépírók Társasága közleményben tudatta, hogy tiltakoznak a „kisadózó vállalkozások tételes adójáról” szóló új törvényjavaslat bevezetése ellen.

Mint írják, az úgynevezett "kata" egy évtizede jelenti, mások mellett, a művészeti szektorban vállalkozóként dolgozók számára az egyetlen menedéket, lehetőséget a legalább megközelítőleg tisztességes megélhetésre és az utolsó biztos pontot a már így is kellőképpen kaotikus magyarországi adózási rendszerben.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a törtvényjavaslat érdemi szakmai egyeztetés nélkül született meg, tartalmi szempontból nem átalakítást, hanem lényegében megszüntetést jelent, a kapkodás pedig (július 12-i tárgyalás és elfogadás, tárgyév szeptember 1-i bevezetés) meggondolatlanságot, rosszabb esetben tudatos destruktív szándékot sejtet, így

az új katatörvény a irodalmi szakma számára jelen formájában elfogadhatatlan.

Hozzáteszik: nagyon szívesen

  • kifejtenék (és eddig is kifejtették volna) részletesen ellenérveinket a törvényjavaslat egyes pontjaival kapcsolatban,
  • megfogalmaznák javaslataikat arról, miként lehetne módosítani, fejleszteni, korszerűsíteni a kisadózást,
  • felsorolnáák aggályainkat a radikális átalakítással szemben,

de így, a törvényjavaslat tárgyalásával és elfogadásával egy időben csak a rövid, tárgyilagos és egyértelmű tiltakozás lehetősége marad.

Végül kifejezik szolidáritásukat azon szakmákkal, amelyek szintén elszenvedői lesznek az átalakításnak, és összefogásra, közös tiltakozásra hívják fel az érintett szakmai szervezeteket, érdekképviseleteket.

A közösségi médiában a Szépírók Társaságától függetlenül is sok író és költő fogalmazta meg aggályait a katatörvény módosításával kapcsolatban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?