Bödőcs: „Olyanokat tud mondani, hogy még ő is elhiszi”

Sorköz

Andersen Zolikának még II. János Pál pápával is volt egy kalandos története.

„Most egy író vagyok, aki nem tud beszélni, ezért nem is fogok” – kezdte egy rejtélyes mondattal könyvbemutatóját Bödőcs Tibor, akivel az Első Ünnepi Könyvvásár során találkozhatott a nagyérdemű a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) udvarán felállított sátorban.

Azt nem fejtette ki, hogy miért „nem tud beszélni”. Hiszen tudjuk, hogy az ország legfelkapottabb standuposa, a politikai humor nagyágyújából, ha kell, ömlik a szó. Akkor mire vonatkozott a poén? A csak írni tudó írókra? Esetleg arra, hogy a nagy kultúrharc közepette NER-esített PIM új vezetője nemrég kijelentette: ő aztán senkit nem fog cenzúrázni, de azért nem híve annak, hogy az írok „aktuálpolitizálnak”.

A 35. fejezet

Egy biztos, rajongói a PIM udvarára is követték a második kötetét kiadó humoristát: mire kis késéssel megérkezett, már legalább százan voltak. Ám csalódniuk kellett, akik arra számítottak, hogy majd újabb Orbán- vagy Gyurcsány-paródiát kapnak, ugyanis Bödőcs nem aktuálpolitizált, helyette inkább felolvasta az új könyve 35. fejezetét, amely egy bizonyos Andersen Zolikáról szól, aki szeret füllenteni.

„Minden családban van egy ilyen figura” – mondta Bödőcs. A karaktert – nyilván – egy búcsúszentlászlói férfiról mintázta, aki, hasonlóan a kitalált szereplőhöz, földtől elrugaszkodott mesékkel szokott előállni a kocsmában: például egyszer azt mondta, hogy ott volt a Motörhead legendás énekes-basszusgitárosának, Ian „Lemmy” Kilmisternek a temetésén (még rózsát is dobott a sírjára).

Andersen Zolika ismeri Donald Trumpot (Szlovéniában találkozott az anyósával), együtt bélyegezett a The Beatles tagjaival, sőt II. János Pál pápával is volt egy kalandos története (meg is kérdezte tőle: „milyen Isten?”). „Olyanokat tud mondani, hogy még ő is elhiszi” - jellemezte a figurát az író-Bödőcs.

Szösszenetek

Végül 4-5 kis szösszenetett adott elő (Paprikacenter, Öngyilkos mérnökök, Emléktábla, Apróhirdetések), amelyekben jobban megjelent az a szatirikus, ironikus, cinikus humor, amit a gyurcsányozós, orbánozós videóiban megszokhattunk. A könyvbemutató amúgy nem tartott 8 percnél tovább, mert jött a dedikálás.

Bödőcs felolvas

Bödőcs felolvas

Fotó: Németh Dániel

Mondhatni, letudós esemény volt ez, ami azért is furcsa, mert Bödőcs igényes előadó, ha haknizik, akkor is igyekszik valami meglepetéssel, újjal szolgálni. Sokszor elmondta már, nem is nagyon szereti a haknikat, sokkal ritkábban lép fel estjeivel, mint számos standupos kollégája, hogy a mennyiség nem menjen a minőség rovására. Persze, ha az ember az új könyvét reklámozza, nem úszhatja meg a kötelező eseményeket sem.

Akinek hiányoznak Bödőcs politikai paródiái, itt talál egy jó kis válogatást:

„Itt jut a legtöbb stadion egy Nobel-díjasra" - Összegyűjtöttük Bödőcs Tibor politikára reflektáló videóit

Ha továbbra is nevetni szeretne, nézze meg őket! A magyar stand up alakjai közül egyértelműen kiemelkedik Bödőcs Tibor, aki társaival ellentétben a politikával is tud okosan viccelni. Jól mutatja ezt a nagy népszerűségnek örvendő délutáni videója is, amelyben Orbán Viktort parodizálja. Bödőcs az elmúlt hónapokban gyakran osztotta meg előadásainak egy-egy részletét, így reflektálva a hazai közélet történéseire.

A november 22-e és december 15-e között megrendezett Első Ünnepi Könyvvásáron az érdeklődők a Helikon, a Jelenkor, a Kolibri, a Libri, a Park, a Kalligram, a Scolar és a Jaffa Kiadó könyvújdonságaival, sikerkönyveivel és szerzőivel találkozhatnak.

Figyelmébe ajánljuk