Demeter Szilárd szerint a kommunizmussal szimpatizáló írók ellen is tiltakozhatnának azok, akik Wass vagy Nyirő ellen szót emelnek

  • narancs.hu
  • 2020. február 8.

Sorköz

De a NAT-ból kimaradt Kertész Imre életművét például kötelezővé tenné.

Demeter Szilárd a szélsőséges véleményeket kiváltó Nemzeti Alaptantervről alkotott véleményére volt kíváncsi az Index, mert bár formálisan ugyan Demeternek nincs köze a tanterv elkészítéséhez, mégis csak az ország legfontosabb irodalmi intézménye, az elvileg a kortárs írók számára is bázist jelentő Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, a kortárs írókat célzó, némi botrányt keltő Térey-ösztöndíj kiosztója, valamint úgy tűnik, egy leendő országos irodalmi-összművészeti monstre intézmény majdani vezetője.

Arra a kérdésre, problémának tartja-e a kötelezők kihagyását, azt felelte, hogy "Ha Herczeg Ferenc kortársai lennénk, akkor föl sem merülne a kérdés, hogy kell-e őt tanítani, vagy sem – korának legnépszerűbb írója volt, „írófejedelem”. Néhány évtizeddel később sokan vitatják, hogy helye lenne egy alaptantervben. És most nem a politikai megbélyegzésre gondolok, hanem úgymond „esztétikai alapon”, vagy mit is olvastam. Szóval kortárs írót tanítani necces, kell egy időtáv, ami alatt kiderül, ki volt korának gyermeke, és ki tud hatni a mai kocsmán túl is. Ettől még lehet, sőt, kell kortárs írókkal foglalkozni, találkozni."

De azt is hozzétette, "nem vagyok biztos benne, hogy kortárs íróként jól esne, ha kötelező olvasmány lennék – az egy kicsit olyan, mintha temetnének". Érdekes felvetés.

Magáról szólva úgy nyilatkozott a lapnak a kötelező olvasmányokkal kapcsolatban, hogy "igen erős ellenállás bennem, inkább mást olvastam. Aztán persze a kötelezőket is, mert nem véletlenül Petőfi, Arany, Jókai, Mikszáth, Móricz, Babits, Kosztolányi vagy József Attila a legnagyobbak. De most előírni minden magyartanárnak, hogy Gipsz Jakab babérkoszorús költőt tanítaniuk kell – hát, ettől kiver a víz. Inkább egy kis mozgási szabadság szükséges, hogy a tanárok azt a szerzőt tanítsák/hívják meg, akit jó szívvel ajánlanak, ezt még értelmesnek tartom. És úgy tudom, van ilyen lehetőség."

„Ha már ennyire odavagyunk a kortárs magyar irodalomért, aminek örülök, akkor halkan javasolnám, hogy az iskolák rendeljék meg, vagy NKA-pénzből fizessék elő az iskolák számára a kortárs magyar irodalmi és kulturális folyóiratokat több példányban – azokból lehet tájékozódni, a tanárok is friss anyaghoz jutnak, a folyóiratoknak is lenne biztos előfizetői köre, szóval mindenki nyerne.”

Arra a kérdésre, mely kortárs írót tanítana, némiképp kitérő választ adott. Míg először nem akart szerinte igazságtalan lenni, nem mondott neveket. Majd meggondolta magát. "Egy élő kortárs prózaírót be merek vállalni: Bodor Ádám. Őt mindenféleképpen. De mondjuk Joseph Heller 22-es csapdáját is biztosan beemelném, mint ahogyan Rejtő Jenő könyveiből is párat. Itt most megállok, mert felsorolnám a könyvtáramat. Az a baj, hogy nekem minden olyan szerző kortárs, aki megszólít.”

Míg Kertész Imréről és Ottlikról, akik kimaradtak a NAT-ból úgy nyilatkozott, hogy "Én Kertészt kötelezővé tenném. De nem csak a Sorstalanságot, hanem az életművét, beleértve az interjúit is. Tűpontos mondatai vannak, egy rakás gondolatát kiírtam magamnak, pedig nem szokásom. Mondjuk, ha azokról kellene beszélnie minden magyartanárnak, akkor a balliberális oldal petíciót indítana, hogy Kertészt vegyék ki a tanrendből."

„Ottlik Iskolája legalább négy példányban van meg nekünk, mert olykor, ha munka miatt távol vagyok az otthonomtól, könyveket veszek az esti szállodai órákra – és Ottlikot ezek szerint többször is megvettem. (Tudom, hogy létezik e-book is, de a könyv az könyv.)”

Az alaptantervbe emelt a fasizmussal szimpatizáló írókról és az emiatti tiltakozásról meg csak annyit mondott, hogy ha "következetesek lennének, és a kommunizmussal szimpatizáló írók ellen is tiltakoznának azok, akik Wass vagy Nyirő ellen tiltakoznak, akkor látnám értelmét. Így viszont csak politikát csinálnak, amit ugyan lehet, de ne nevezzék szakmai álláspontnak."

Figyelmébe ajánljuk