Amanda Gorman az első költő, aki szerepelt a Super Bowlon

  • narancs.hu
  • 2021. február 8.

Sorköz

Ismét nagyot alakított.

A januári amerikai elnöki beiktatáson saját versét szavaló Amanda Gorman is szerepelt a vasárnapi Super Bowlon, ezzel ő lett az első költő az amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntőjének műsorában.

A 22 éves fekete művészre, az Egyesült Államok első fiatal koszorús költőjére Joe Biden elnöki beiktatási ünnepségén figyelt fel a világ, Gormant azonban már a beiktatási ceremónia előtt felkérték, hogy szerepeljen a Super Bowlon. Amanda Gormant vasárnap felvételről láthatta a mérkőzés előtt a közönség. Chorus of the Captains (Kapitányok kórusa) című saját versét mondta el, amelyet a koronavírus-járvány élvonalában dolgozó három hősnek szentelt: Trimaine Davis pedagógusnak, Suzie Dorner főnővérnek és James Martin tengerészveteránnak. A felvételen Gorman szavalata alatt az NLF tiszteletbeli kapitányainak választott Davis, Dorner és Martin képét láthatta a közönség.

 Idén először fordult elő, hogy a Super Bowl műsorában egy költő szavalt a közönségnek. A tévéközvetítés révén Gormant mintegy százmillió néző láthatta. "A költészet megjelenése a Super Bowlon a művészet és hazánk ünnepe, mert ez azt jelenti, hogy fantáziadúsan gondolkodunk az emberi kapcsolatokról akkor is, ha úgy érezzük, elnémultunk" – fogalmazott a költő vasárnap a Twitteren.

Gorman, aki az elnöki beiktatáson The Hill We Climb című versét szavalta, hatalmas sikert aratott és pillanatok alatt szenzációvá vált, verseskötete a bestsellerlisták csúcsára került. A beiktatás után szerződést kapott a szupermodelleket alkalmazó IMG Models ügynökségtől, és a héten jelenik meg egy interjúja, amelyet a korábbi first lady, Michelle Obama készített vele a Time magazin számára.

Figyelmébe ajánljuk

Miért jött létre a bűnügyi felügyelet és mit jelent pontosan? Kérdések és válaszok a Schadl-ügy apropóján

Amikor a végrehajtói kar volt elnökének és egyik vádlott-társának a letartóztatását megszüntették, bűnügyi felügyelet alá helyezték őket. Mi ez a jogintézmény, különösen az ingatlanhoz kötött bűnügyi felügyelet (köznyelven szólva: házi őrizet)? Egyebek mellett erről is szó esik Jován László ügyvéddel folytatott beszélgetésünkben.