Enyhén szólva érdekes Kölcsey-szobor került a NAT hetedikeseknek szóló irodalomkönyvére

  • narancs.hu
  • 2023. február 3.

Sorköz

Belevaló punk a grafikus?

Ferenczy István Kölcsey-szobrát rakta az Oktatási Hivatal grafikusa a hetedikeseknek szóló irodalom munkafüzet borítójára, ami antik költőként, tógában, egy széken ülve ábrázolja a Himnusz íróját, kezében egy papirusztekerccsel. Csakhogy az a papirusztekercs érdekesen van tartva, épp ott és úgy, hogy félreérthető legyen, és még a papír tekercselése is asszociációra késztet.

De hát ugye, rossz az, aki rosszra gondol. Nyilván a grafikus és az oktatás területén mindenki más is az antik gesztust látja a Kölcsey ábrázolásban. Vagy nem, és akkor ez egy remek fricska a rendszernek.

 
Ferenczy István Kölcsey-szobra a NAT tankönyvön.

A tankönyvre Nyáry Krisztián Facebook-bejegyzése hívta fel a figyelmet. Egyébként a borító – és a könyv – 3 évvel korábban jelent meg, amikor a pedofiltörvény még maximum csak gondolat volt a fideszesek fejében.

Ferenczy 1845-ös szobra egyébként abból indult ki, hogy Kölcsey Ferenc a legnagyobb költők közé tartozik, a legnagyobbak pedig az akkor már épp letűnőben lévő klasszicista szemlélet szerinti antik költők voltak, eszerint Kölcseyt is antik figuraként kellett megjeleníteni. A szobrot sosem állították ki köztéren, úgy tudni, az alkotó olyan kritikát kapott miatta, hogy inkább visszavonult a szülőfalujába.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk