Kiderült, hogy Márqueznek volt egy eltitkolt gyermeke

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 18.

Sorköz

Házasságon kívül született lánya most 31 éves és filmproducerként dolgozik. 

Gabriel García Márqueznek volt egy házasságon kívül született gyermeke, a Nobel-díjas kolumbiai szerzőnek ez volt a legféltettebb titka – írta meg nyolc évvel az író halála után az El Universal című kolumbiai lap.

A Száz év magány szerzője csaknem 50 éven át élt házasságban Mercedes Bachával, ennek ellenére az 1990-es évek elején szerelmi viszonyt folytatott egy nála 33 évvel fiatalabb mexikói író-újságírónővel, Susana Catóval, akitől született egy lánya, Indira – fedte fel hétfőn a cartagenai székhelyű lap.

A lány nem viseli világhírű apja nevét, édesanyja családnevén anyakönyvezték. A ma 31 éves nő Mexikóvárosban él, és filmproducerként több díjat is elnyert 2014-es dokumentumfilmjével, amely a Mexikón áthaladó migránsokról szól.

Márquez Kubában ismerkedett meg az újságírónővel, aki egy kolumbiai folyóirat számára készített vele interjút. Később együtt írtak forgatókönyveket.

"Röviddel Gabriel García Márquez halála előtt jutott el hozzám a szóbeszéd, amely azóta sem hagyott nyugodni, és utánajártam, hogy igaz-e" – mondta el egy helyi rádióban a hosszú leleplező cikk szerzője, Gustavo Tatis. Az újságíró szerint a Nobel-díjas író életrajzírója, egyik legjobb barátja és több családtagja is megerősítette neki, hogy a pletyka nem alaptalan.

Márquez, a mágikus realizmus műfajának vezéralakja 2014. április 17-én, 87 évesen hunyt el Mexikóban, ahol élete egy részét leélte. Felesége, Mercedes 2020. augusztus 15-én halt meg ugyanilyen idősen.

Az El Universal cikkéből nem derül ki, hogy a feleség tudott-e Indira létezéséről. "Nagyon valószínű, hogy Mercedes megérezte, milyen viszony fűzhette férjét Susana Catóhoz, de élete végéig hallgatott róla. Ugyanakkor Indira létének kiderülése egy családi kataklizmával ért fel" – mondta Gustavo Tatis, aki szerint maga az író élete végéig odafigyelt házasságon kívül született lányára.

Az 1982-es irodalmi Nobel-díj birtokosa az 1990-es években kijelentette, hogy

"minden írónak három élete van: egy nyilvános, egy privát és egy titkos".

A titkot felfedő újságíró szerint Márquez esetében mindhárom életben kulcsszerepet játszottak a nők.

"Ez volt Márquez legszentebb és legintimebb titka, amelyet a családtagok, rokonok is segítettek megőrizni" –mondta a kolumbiai újságíró. Tatis szerint a beavatott családtagok a feleség, Mercedes iránti tapintatból hallgattak a házasságon kívül született gyermekről, Susana Cato pedig azért nem árulta el a titkot, hogy megkímélje lányát a média figyelmétől.

García Márqueznek két fia született feleségétől, Gonzalo és Rodrigo, akik tavaly könyvet jelentettek meg szüleikről.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk