Nekrológ

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

Az eldobott koszorú

  • Kálmán C. György
  • 2021. március 3.

Sorköz

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

Talán ez a vendéglátás írja le a legjobban azt a szerepet, amit Ferlinghetti vállalt. Teret és helyet adni barátoknak, ismerősöknek, vagy akár csak közös érdeklődésű embereknek, működtetni egy olyan találkozási pontot, ahol meghallgathatják egymást azok, akik lázasan újat, érdekeset, meglepőt akarnak a költészetben. A vendéglátó lehetőséget teremt a beszélgetésre, vitára, színpadot ad és közönséget toboroz, intellektuális közeget hoz össze.

A helyszín: a City Lights könyvesbolt és könyvkiadó, amit Ferlinghetti (másodmagával) alapított, s ma már San Francisco történelmi emlékhelyeinek egyike (de továbbra is működik). Költészet papírkötésben, ez volt az induló elképzelés, és páratlan siker lett. Kicsi, könnyű kötetek, elég olcsón, végül nemcsak líra, hanem prózai, majd értekező művek is; csupa ínyenceknek való, válogatott finomság. Hogy aki a City Lights köteteiből választ, tudja: jó helyre jött vendégségbe.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk