Tartalom

MaNcs 33. évf. 09. sz. (2021-03-04)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Falhoz állította az egészségügyet

A csapás mértékét, abban az értelemben, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény és kapcsolt részei közvetlen következményeképp hány kórházi osztály, szakrendelés szűnik meg és hol, mennyivel növekednek a várólisták és csökkennek az ellátás mennyiségi és minőségi mutatói, egyelőre lehetetlen felmérni.

A szerk.

A szerk.

A védett férfi

Szögezzük le már az elején: semmi kifogásunk az ellen, hogy egy ország demokratikusan megválasztott vezetőjét akár hazájában elsőként is beoltanak járványhelyzetben.

Egotrip

Egotrip

Szécsi Noémi: Nem és nem

Az özvegy, a színésznő és a zsidó lány

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Publicisztika

Monostori Tibor

Publicisztika

Isten védelme felé

Miért támogathatja egy keresztény az azonos neműek házasságát és jogukat az örökbefogadásra? – Vitában Márkus Tamás református lelkipásztorral

Belpol

Interjú

Belpol

„Nincs varázslás”

Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja

A koronavírus új mutánsai miatt itt a járvány harmadik hulláma, közben halad az oltási kampány is. Az innovációs minisztérium által létrehozott elemzőcsoport tagját, az Óbudai Egyetem docensét a közeljövő lehetséges forgatókönyveiről és a tudomány nyitott kérdéseiről faggattuk.

Kik állnak a Nemzetközi Oltóközpont Kft. mögött?

Belpol

Egy ampulla fekete címkés

Ötezerért előjegyzést kínálnak a koronavírus elleni vakcinára, március végén már oltanának, és ha mégsem jutnak vakcinához, visszafizetik a pénzt. Bonyolult cégháló, magas rangú kapcsolatok, pálinkafőzés és egy balatoni bringaút a tulajdonosok előéletében.

A NER-közeli Balogh Family egyik áldozata

Belpol

Ellene fújtak

Minden bíróságon elveszítette perét Kutasi László egykori válogatott labdarúgó. Harmadmagával alapított kft.-jét az ítéletek szerint törvényesen szerezte meg 2012-ben a ma már világszerte körözött Balogh Sándor. A cég 2014-ben milliárdos állami megbízást nyert, mostanra lánctalpas gép tolja a törmeléket a telephelyén.

 

Külpol

Az elnyomott szavazatok felszabadítása és Joe Biden győzelme 

Külpol

Levelező tagozat

Amerika számos államában a szabályok évtizedeken át megnehezítették a fekete szavazók részvételét a választáson. A jogfosztás kifinomult formáival szemben az elmúlt években sikerrel szálltak szembe a demokraták. A választási csalásokról szóló republikánus rágalmak azonban újabb korlátozásokat készíthetnek elő.

A Facebook szabályozási és adóztatási kérdései

Külpol

A mindenható algoritmus

A magyar kormány újabban a tech cégek ellen lépne fel, de a Facebookot ettől függetlenül világszerte próbálják méretre vágni.

Sorköz

Interjú

Sorköz

„Mint egy Molotov-koktél”

Ben Lerner író, költő

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.

 

Nekrológ

Sorköz

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

Az eldobott koszorú

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

Könyv

Sorköz

Iskolajáték

Ben Lerner: Az iskola Topekában

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

Könyv

Sorköz

Pár szó a várt napsütésről

John Ashbery: Önarckép konvex tükörben

Költészetfordítás tekintetében 2020 kedvezett a múlt századi amerikai líra New York School néven híressé lett költőinek: John Ashbery és Frank O’Hara kötetei szinte egy időben jöttek ki.

Zene

Nekrológ

Zene

A pannon tengerész búcsúja

Đorđe Balašević (1953–2021)

Bárcsak a szerb pátriárka egyesítene bennünket úgy, mint Đorđe Balašević, mondta egy szerb humorista. Ami nem vicc, mert napok óta sír egész Újvidék.

Interjú

Zene

„Dúdolok neki Prokofjevet”

Egyedi Péter zenész

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

Lemez

Zene

Riccardo Chailly: Respi­ghi

A 20. századi olasz zene jeles alakját, Ottorino Respighit (1879–1936) a zenekari színek egyik legnagyobb mestereként tartják számon.

Online koncert

Zene

Quimby: Plusz-Mínusz

Az idén 30 éve alakult zenekar ideális esetben épp a kerek évforduló méltó megünneplésére készülne, ehelyett fennállásuk legmélyebb válságát élik át.

Színház

Színház

Színház

Történetek a magányról

Végre egy kis csönd

Egy kortárs magyar író, Garaczi László az egyik legjobb hazai művészszínháznak írt darabot arról, amiben éppen élünk, a karanténról. Ez nem hangzik rosszul, ugye?

 

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Nem volt terv”

Aatoth Franyo képzőművész

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Gépre kötve

Hangzóanyagra redukált videó

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/09.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2021/09.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

rés a présen

Interaktív

„Mint az ősidőkben”

Móricz Tamás, DJ Tomanek – Tilos Rádió

A rádió hétfő délutáni műsorsávjában 3 és 5 között készítem a Bossa Bom Dia című zenei műsoromat.

Sport

Interjú

Sport

„A mai napig nem elfogadott”

Hrutka János volt labdarúgó, szakkommentátor

Az egykori futballistát Gulácsi Péter szivárványcsaládok melletti kiállásáról, az arra érkező reakciókról és a szurkolói viselkedésről kérdeztük, de szóba került a mai magyar labdarúgásban tapasztalható politikai jelenlét is.

 

Tudomány

Egy fogyást segítő óriásmolekula karrierje

Tudomány

Mint a nádszál

Újabb fogyasztó csodaszerjelölt jelent meg a gyógyszerek piacán, de még biztosan nem nyertük meg az elhízás elleni csatát.

Gasztro

étel, kihordó

Gasztro

Első Pesti Rétesház

A 19. század végi budapesti cégek nem sokat vacakoltak az elnevezésekkel, a leggyakrabban vagy a tulajdonos/főnök neve került a cégtáblára, vagy a tevékenység, amivel foglalkoztak.

Mikrofilm

Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF)

Mikrofilm

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

Tévésorozat

Mikrofilm

A sötétség oldalvizein

Bolyongó hősök

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Film

Mikrofilm

Bliss

Hány világ létezik párhuzamosan?

Film

Mikrofilm

Apró tökélyek térképe

Szimpatikus főhős, aki tökéletesen tisztában van azzal, hogy mi történik vele a következő pillanatban.

Dokumentumfilm

Mikrofilm

Tiger

Jó pár évnek el kell még telnie, hogy egy sportdokut ne a tavalyi Michael Jordan – Az utolsó bajnokságighoz mérjünk majd.

Torrentmozi

Mikrofilm

Ketten

Egész életében családját szolgálta az idősödő asszony.