Letartóztattak egy költőt Kaliforniában, amiért versben kritizálta az amerikai bevándorlási hivatalt

  • KD
  • 2019. július 25.

Sorköz

A 22 éves José Bellót kevesebb, mint két nappal azután csukták le, hogy felolvasta Dear America című versét egy nyilvános meghallgatáson.

Bellót a Mesa Verde Fogházban tartják őrizetben, a bíróság pedig 50 ezer dolláros óvadékot szabott ki. Letartóztatása óta számos civil szervezet aggodalmát fejezte ki az ügyben, mondván, hogy a hatóság eljárása sérti az alkotmány első módosítását, a véleménynyilvánítás szabadságát.

Az amerikai PEN Center június 28-án kelt állásfoglalása szerint különösen aggályos, hogy a hatóság röviddel azután tartóztatta le Bellót, hogy az felolvasta költeményét, ez ugyanis arra enged következtetni, hogy a férfit az alkotásában elhangzott kritikus állítások és éles megfogalmazások miatt vették őrizetbe.

A hatóságok azzal indokolták Balló letartoztatását, hogy bűnözői körökkel ápol kapcsolatot, ám ezt az ügyvédje cáfolta. A hatóságok szerint Bello egyébként is kitoloncolandó, hiszen nem legális úton jutott be korábban az Egyesült Államokba.

A PEN Center közleménye rámutat, hogy a Bevándorlási és Vámhatóság más esetben is hasonló, alkotmányos szempontból is aggályos módon járt el több aktivistával szemben a közelmúltban. Felidézik a Tennessee állambeli újságíró, Manuel Duran Ortega esetét, akit még tavaly áprilisban vett őrizetbe a hatóság, miután egy tüntetésről tudósított. Ortega jelenleg is őrizetben van, kitoloncolási eljárása is megindult, annak ellenére is, hogy a PEN egy nyolcvanezer aláírással ellátott petíciót nyújtott be a hatósághoz az újságíró szabadon bocsátása érdekében.

"Dear America" by Jose Bello

Two days after he read this poem at a TRUTH Act forum in Bakersfield, California, ICE arrested Jose Bello. We sued. ICE cannot intimidate us into silence. Visit facebook.com/FreeJoseBello for updates.

Az American Civil Liberties Union (ACLU) nevű civil szervezet szerint José Bello ügyében a letartóztatás tényén kívül az is aggodalomra ad okot, hogy szokatlanul magas óvadékot állapítottak meg a számára. Bello, aki a helyi Bakersfield College tanulója, és aki idénymunkásként dolgozik a mezőgazdaságban évi összesítésben nagyjából húszezer dollárt keres, vagyis az ötvenezer dolláros óvadék gyakorlatilag kifizethetetlen a számára.

Az aktivistát, aki három éves kora óta él az Egyesült Államokban, tavaly is őrizetbe vette már a hatóság egyszer, de néhány hónap után szabadon bocsátották, miután egy közösségi gyűjtésben sikerült összeadni az akkori tízezer dolláros óvadékát. Bello ezt követően írta meg a versét, aminek felolvasása után most újra őrizetbe került.

Múlt héten tartott a San Francisco-i szövetségi bíróság az ügyében meghallgatást, amelyen védője, az ACLU ügyvédje, Jordan Wells az alkotmány biztosította vélemény- és szólásszabadság jogára hivatkozott, továbbá kiemelte, hogy különösen fenyegető az eset, mivel egy költemény vonta maga után a hatóság reakcióját. Nora Benavidez, az amerikai PEN szólásszabadság programjának vezetője elmondta: „úgy tűnik, hogy egy célzott eljárással állunk szemben, ami arra irányul, hogy elhallgattassa azokat, akiknek kritikus véleménye van az ország bevándorlási politikájáról”.

José Bello továbbra is őrizetben van, óvadékának kifizetésére újabb közösségi gyűjtés indult.

(Forrás: hyperallergic.com, pen.org)

Figyelmébe ajánljuk