Könyv

Marjane Satrapi: Persepolis

Sorköz

Végre magyar nyelven is hozzáférhető e híres képregény gyűjteményes kiadása.

Végre magyar nyelven is hozzáférhető e híres képregény gyűjteményes kiadása. A megrendítő, groteszk humorú, grafikus memoár egyszerre tanmese, történelmi lenyomat és atipikus coming of age sztori, éppúgy szól iszlamizmusról, háborúról, istenhitről, idegengyűlöletről, a nők jogairól, mint az elemi boldogság kereséséről. Jobb helyeken akár kötelező olvasmány is lehetne az iráni lány szemszögéből elmesélt történet, amely a közel-keleti politikai radikalizmus kritikája mellett az Európába érkező, itt élő bevándorlók frusztráltságának is hangot ad.

A történet 1979-ben az iráni forradalom évében kezdődik. Mardzsi 10 éves, amikor a nőket kendőviselésre kötelezik, bezárják a kétnyelvű, világi iskolákat, muzulmán egyházi vezetők jutnak hatalomra. Felfordul a kislány körül az addig megszokottnak vélt világ. A szabadelvű családban nevelkedő gyereklány kezdetben próféta akar lenni, majd miután hősnek tekintett, börtönviselt nagybátyját politikai és vallási okok miatt kivégzik, végleg szakít Istennel. Mivel szülei úgy látják, nem tud kiteljesedni a nyomasztó és veszélyes légkörben, Ausztriába küldik tanulni. Csakhogy a kamaszlány beilleszkedése a szabadelvű közegbe nem egyszerű: egyetemre már Teheránban jár. De otthon sem találja a helyét, míg Európában túl iráni volt, addig Iránban már túl európainak számít. Satrapi naturalista közleménye a komoly események tényszerű elbeszélésekor is mélyen személyes hangot üt meg, s ettől saját identitáskeresésének megindító lenyomatává lesz.

Fordította: Rády Krisztina. Libri, 2019, 352 oldal, 4499 Ft

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!