Tartalom

MaNcs 32. évf. 09. sz. (2020-02-27)

Publicisztika

Szabó Máté Dániel

Publicisztika

Mozgó célpontok

A civil szervezetek és a CEU túlélési stratégiáiról

Amikor három évvel ezelőtt a kormány és a Fidesz éppen aktuális ellenséget keresett magának, többek között a CEU-t és a kormányzattal kritikus civil szervezeteket találták meg. 2017 első hónapjaiban kimondták róluk, hogy ki kell őket takarítani az országból.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Viszonylatok

37-es villamos, Blaha Lujza tér–Új köztemető (Kozma utca)

K. Dezső megírta a budapesti pályaudvarokat Budafok-Hárostól Kőbánya-Hizlaldáig, most BKV-kra száll. Ő, a bliccelő. Kaland az élet.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Átvernek mindenkit

Tavaly decemberben a Bálnában volt a díj­átadója annak a fotópályázatnak, amelyet „Magyarország Kormánya kezdeményezett a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a Nagycsaládosok Országos Egyesületével és a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködésben”, és amely elsőre a nagyvonalúság és a demokrácia csimborasszójának tűnt.

A szerk.

A szerk.

A főesztéta főesztétikája

Amúgy sem pöttyedt irodalmi életünkbe az elmúlt hetekben örvendetes pezsgést hozott egy új virtuóz határozott hangú bejelentkezése. A fiatal prózaművész – talán azzal összefüggésben, hogy korábban megjelent három kötete méltatlanul kevés visszhangot kapott – most új műfajjal kísérletezik, jelesül az abszurd drámával.

Belpol

Az Esztergár-kultusz végnapjai

Belpol

Emberségből elégtelen

Napjainkban is sokan próbálják rehabilitálni a néhai keresztény-nemzeti ideológiát és annak Horthy-korszakbéli reprenzentánsait. Mint Esztergár Lajos rövid életű pécsi kultusza is mutatja, e kísérletek gyakorta elhallgatáson és öncsaláson alapulnak.

Belpol

Búra alatt: így szálltak el a Biodóm-beruházás költségei

Nincs pénz befejezni a volt vidámparki területen épülő Pannon Parkot – jelentette be az állatkert vezetése decemberben. A kormány azóta felteszi a kezét és a fővárosra mutogat, Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója pedig belebukott a történetbe. Mi történt a 43,7 milliárdos támogatással?

Mire és hogyan költi el Budapest az egészségügyre szánt idei 10 milliárdot?

Belpol

Aki kapja, marja

Budapest az atlétikai vb támogatásáért cserébe 50 milliárdot kap egészségügyi fejlesztésre – ebből az első 10 milliárd lassan megérkezik a főváros és a kerületek számlájára. Mit tud vele kezdeni Budapest hatáskör nélkül? Lesz-e fejlődés strukturális átalakítás nélkül?

Politikusok, kalandorok a négymilliárd eurós „örökség” nyomában

Belpol

Csenger, végállomás

2018 tavaszán robbant a hír, hogy Kósa Lajos több mint 1300 milliárd forintos vagyon fölött szerzett rendelkezési jogot. Aztán kiderült, hogy a vagyon nemigen létezik, és kedvezményezettje, Szabó Gáborné – a „milliárdos örökösnő” – egy csengeri háztartásbeli. A törekvés a vagyon megszerzésére viszont nagyon is valóságos volt. A fordulatos történetnek koránt sincs vége.

Interjú

Belpol

„Akkor levágják a lábát”

Szeberin Zoltán, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke

A Péterfy Kórház februárban bejelentette, kiszáll a budapesti érsebészet akut ügyeletéből, így a megmaradt ellátóhelyek újraszervezik az ügyeleti rendszert. Az ötlet jó, a munkaerőhiány és a forráshiány azonban továbbra is sújtja a szakmát. Pedig jó érsebészeti ellátással emberéleteket és végtagokat lehetne megmenteni.

Újabb kormányzati kinevezettek a tudományos pénzek körül

Belpol

A kinyújtott kéz

Érdekes szereplők tűnnek fel a frissen felállított tudománypolitikai tanácsban, a testület feladatköre azonban homályos.

Külpol

Parlamenti választások Szlovákiában

Külpol

A bűn nyomában

Csaknem pontosan két esztendővel az ország önképére, berendezkedésére megrendítő erejű csapást mérő Kuciak-gyilkosság után a tét már messze nem az, hogy Ficóval vagy nélküle, sokkal inkább az, hogy mi lesz az elmúlt időszakban tapasztalt progresszív folyamatok sorsa. Sok jóra nincs kilátás.

Günther Oettinger múltja és jelene

Külpol

Tudományos összegek

Ha az Európai Bizottság nem akadékoskodik, ő lesz a magyar tudományos életet irányító Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnöke. A volt uniós biztos, a CDU jobbszárnyának oszlopa nemcsak Orbán Viktor jó barátjaként ismert, de nagy kedvence a politikai befolyásra ácsingózó nagy energia- és technológiai cégeknek is.

Zene

Lemez

Zene

George Li: Csajkovszkij, Liszt

Ha manapság egy zenekritikus meglát egy új lemezt, amelyen Csajkovszkij b-moll zongoraversenye (op. 23) szerepel, legokosabban teszi, ha fanyalogni kezd.

Lemez

Zene

Händel: Agrippina

Ugyan az ezredforduló óta immár a hetedik teljes Agrippina-felvételt hozza elénk a mind tartósabbnak bizonyuló Händel-konjunktúra, de erre az operára mégis képtelenség ráunni.

Koncert

Zene

Ian Siegal Band

Ha létezik blueszenész, akire gondolkodás nélkül rá lehet mondani, hogy minden ízében hiteles, akkor az Ian Siegal.

Koncert

Zene

Táncház rockkal

Aurevoir

Az ember hajlamos azt gondolni, ha fiatal srácok összeállnak zenélni, sokan sokféle hangszert és stílust hoznak és bátran keverik is azokat, abból valami izgalmas dolog jön létre.

Lemez

Zene

Beszélnünk kell Kevinről

Tame Impala: The Slow Rush

A 2010-es éveket összegző, nemrég lezárult toplistákon gyakran felbukkanó név volt a Tame Impala, ami nem csoda: a kereken tíz évvel ezelőtt kiadott Innerspeaker, a 2012-es Lonerism és a három évvel későbbi Currents egyaránt az évtized legjobb albumai közé tartoznak.

Nekrológ

Zene

Szabadon távozott

Andrew Weatherall (1963–2020)

A tragikusan korán, nem egészen 57 évesen, tüdőembóliában elhunyt dj-ről számos zenerajongó őrizhet szép s idővel még inkább megszépülő emlékeket. Emlegethetjük zenéinek kortalan zsenialitását, mások számainak újraalkotásában, magasabb szintre emelésében megmutatkozó remixőri talentumát, évtizedek múltán is élvezetes, számtalanszor visszahallgatható, egyben tanulságos dj-szettjeit.

Sorköz

Poeta.doc

Sorköz

Azt sem tudja, minek

Czóbel Minka: Betyárgyerek áll az utcán

Czóbel Minka (eredetileg Vilma, Vilhelmina: a név, amit használt, ennek becézéséből, a Vilhelminkából származik) 1855-től 1947-ig élt. Amikor született, Mikszáth Kálmán még nyolc­éves volt, amikor meghalt, Tandori Dezső már kilenc.

Interjú

Sorköz

„Azt hiszik, megúszhatják”

Barnás Ferenc író

Az öt éve Indonéziában élő művésszel az egyén és közösség kapcsolatáról, a kultúrvagabond létformáról, egy régi szöveg megtisztításáról beszélgettünk, de az is szóba került, hogy mi a baj a magyarokkal és a pszichológusokkal.

Interaktív
Színház

Színház

Fullajtár Andrea: „Végtelenül cinikus az egész”

A 2006-ban meggyilkolt orosz újság­írót, Anna Politkovszkaját játssza a Katonában Stefano Massini frissen bemutatott mono­drámájában, Az átnevelhetetlenben. Putyin és Orbán rendszeréről, a közéleti fásultságról és a reményt adó változásokról is beszélgettünk.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Kalapos férfi a labirintusban

Ujházi Péter – A különutazás terei

Ujházi hetvenes évek elején induló, közel ötvenéves pályafutása során mit sem vesztett frissességéből és humorából, és jellegzetes képi világa is megmaradt, pár nem tipikus műcsoportot (lombképek, New York-i tájképek) leszámítva.

Tudomány

Dawkins és az eugenika

Tudomány

Követ dobott

A botrányhős szerepe sosem volt idegen Richard Dawkinstól. A világhírű tudománynépszerűsítő ugyan nem először okoz vihart a szavaival, de lehet, hogy ezúttal túl messzire ment.

Riport

Háziállat-kereskedelem Európában

Riport

Pecérvilág

Ha betartják az előírásokat, az állatvédelmi szervezetek szabadon vihetnek kutyákat az uniós országokba, például Németországba. A fennálló rendszer segíti a nehéz helyzetben lévő hazai menhelyeket, de megjelentek a kutyanepperek és velük a szürkegazdaság is.

Gasztro
Mikrofilm

Tévétorrent

Mikrofilm

Emergence

Frances McDormand Marge Gundersonja óta szezonja van a kedvesen bumfordi, de könyörtelenül hatékony rendőrnőknek.

Tévésorozat

Mikrofilm

Az Úr sötét anyagai

A Harry Potter-sorozat mellett kissé háttérbe szorult annak idején Philip Pullman sötét és merész trilógiája (Északi fény, A titokzatos kés, A borostyán látcső), amelyben körmönfont, látványos világépítésben bújik meg az intézményes vallás kritikája, a tudomány és a hit szembenállása, a párhuzamos univerzumok létének és Isten halálának kérdése.

Tévésorozat

Mikrofilm

Katolikus Káma-szútra

Paolo Sorrentino: Az új pápa

A történelem legfiatalabb és első amerikai pápája kerül a Vatikán élére, és viharos sebességgel mindent felforgat, amit a hívek a katolicizmusról és az intézményes egyházról gondoltak. Karizmája bálványimádást szül, és amikor hirtelen kómába esik, újra fellángol a revizionizmus, a dogmatizmus és a korrupció.

Interjú

Mikrofilm

„Beugrott a keresztért”

Teona Strugar Mitevska filmrendező

Hogyan reagál a macedón társadalom, ha egy férfiaknak fenntartott vallási rituálét megzavar egy nő? Erről szól a macedón rendező frissen bemutatott filmje, az Isten létezik, és Petrunijának hívják.

Film

Mikrofilm

A Mennyországnak kell lennie

Elia Suleiman palesztin filmrendező mi másról készíthetne filmet, mint a Szentföld sorsáról, az arab–izraeli konfliktusról, vagy épp a törékeny békéről.