Könyv

Máthé Áron: Vörös karszalag

  • - barotányi -
  • 2021. március 10.

Sorköz

1945 fordulópont volt a magyar történelemben: a régi Magyarország elenyészett az újabb háborúvesztés nyomán, magyar állampolgárok százezreit rántva magával a pusztulásba.

Az e tekintetben is folytatólagos, szenvedések kíséretében megszülető, s még évtizedekig a nyakunkon maradó új világ pedig jórészt a háborúban győztes sztálini Szovjetunió akaratának megfelelően lett olyan, amilyen. A megszálló csapatok improvizálta karhatalmi erők történetét járja körül Máthé Áron történész sok tekintetben úttörő jelentőségű, visszaemlékezésekre épülő könyve. Ezek köré rendeződik ugyanis a szerző narratívája, amely szerint e „kollaboráns” rendvédelmi alakulatok rövid távon a rabszolgamunkára épülő szovjet újjáépítéshez szolgáltattak emberi nyersanyagot, majd később belőlük (is) nőtt ki a kommunista párt hatalomátvételét segítő belügyi erőszakszervezet.

Máthé ezt többé-kevésbé meggyőzően alá is támasztja lendületesen megírt, olvasmányos könyvének lapjain, miközben igazi dráma bontakozik ki a szemünk előtt: láthatjuk, hogy sokszor kicsinyes bosszúk és leszámolások eredményeképpen állt össze azok (összességében százezres nagyságrendű) listája, akiket a háború végén és még jóval a harcok lezárulása után fogdostak össze és hurcoltak különböző indokokkal a Szovjetunióba. A jórészt az áldozatok optikájából építkező munkában kevesebb tér jut a szovjeteket tevőlegesen kiszolgálók motivációinak, társadalmi hátterének, de valamit hagyni kell e munka folytatóinak is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk