Még sokat kell aludni a könyvhétig

  • narancs.hu
  • 2021. május 7.

Sorköz

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése kitűzte az új időpontot.

Mígy tavaly hibrid, de főként online verzióban tartották meg a könyvhetet, addig idén már tervezik, hogy a szokásos keretek között rendezhetik meg az eseményt. Azonban nem a szokásos időpontban, ezt közölte a napokban a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).

Idén az eredetileg tervezett júniusi időpont helyett ugyanis szeptember 2. és 5. között tartják meg a 92. Ünnepi Könyvhetet, a helyszín viszont szokás szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területe lesz.

A közleményban azt írják, hogy a döntést a jelenleg hatályos járványügyi előírások és a Könyvhéten előzetesen részvételét jelző könyvkiadók többségének véleményét figyelembe véve hozták meg.

Kihangsúlyozzák, hogy a programok során kiemelten ügyelnek majd a látogatók és a Könyvhéten dolgozók biztonságára: "az MMKE maszkokkal, kézfertőtlenítő állomásokkal, szellősebb pavilon-elrendezéssel készül, miközben a látogatóknak a korábban megszokott és általuk elvárt, teljes könyvheti élményt kívánja biztosítani, sok könyvújdonsággal, érdekes könyvbemutatókkal, gyerekprogramokkal és a szerzők és olvasók fesztelen találkozásának lehetőségével."

A Litera.hu hozzáteszi, hogy ősszel nemcsak az Ünnepi Könyvhétre számíthatunk: ugyanis ha a járványhelyzet engedi, novemberben megtartják a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált is.

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.