Meghalt Kántor Péter költő

  • narancs.hu
  • 2021. július 21.

Sorköz

Az író, költő 71 éves volt. 2016-os interjúnkkal emlékezünk rá. 

Életének 72. évében elhunyt Kántor Péter író, költő - tudatta a Magvető Kiadó a Facebookon. 

Kántor Péter 1949. november 5-én született Budapesten. A Radnóti Miklós gyakorló gimnáziumban érettségizett 1968-ban, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát angol-orosz szakon, később magyar nyelv és irodalomból.

Különböző gimnáziumokban tanított kisegítő tanárként, külső lektorálásokat végzett az Európa Könyvkiadó számára. Az 1980-as években irodalmi szerkesztőként dolgozott a Kortárs folyóiratnál, az 1990-es években az Élet és Irodalom versrovatát gondozta 2000-ig, utána szabadfoglalkozásúként dolgozott. Dolgozott fordítóként is, angolból és oroszból fordított verset és prózát.

Az 1970-es évek óta publikált verseket, pályafutása során 17 önálló kötete jelent meg, a Magvető idén július végén tervezi kiadni 18. önálló verseskötetét Elegendő ok címmel. 

1990-91-ben Fulbright ösztöndíjas volt New Yorkban. Részt vett több nagy nemzetközi költészeti fesztiválon, versei több nyelven megjelentek különböző folyóiratokban, antológiákban, 2010-ben önálló verseskötete jelent meg New Yorkban Michael Blumenthal költő fordításában.

Tagja volt a Szépírók Társaságának és a Széchenyi Művészeti Akadémiának, számos más elismerés mellett 1994-ben József Attila-díjat kapott, 2007-ben Magyarország  Babérkoszorúja díjat, 2013-ban az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. 

Kántor Péterre 2016-os interjúnkkal emlékezünk: 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk