Novelláskötetet adott ki Ákos

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 29.

Sorköz

Állítása szerint Updike és Márquez nyomdokain halad. 

Novelláskötettel ad ki Kovács Ákos zenész – számolt be az MTI. A Mathias Corvinus Collegiumhoz tartozó MCC Press által kiadott kötet címe Ezt nem lehet megúszni lesz, és a hír szerint "az elmúlt két évtized terméséből tizenhét írást tartalmaz".

A távirati iroda idézi Ákost is, aki azt mondta, előbb érdekelte az irodalom, mint a zene. "Mindig a dalforma foglalkoztatott, katarzist mindig a leírt vagy a színházban kimondott szó hozott számomra. Nem is tartom magam zenésznek, igaz, folyamatosan zenészekkel dolgozom együtt" – mondta a szerdai könyvbemutatón.

A könyvbemutatón a kötetet Juhász Anna irodalmár, Juhász Ferenc lánya méltatta, aki azt mondta, hogy az írások "nagyon mélyre mennek, őszinték, beavatnak a szerző érzéseibe, abba, miként látja ő a világot és saját magát". Mint fogalmazott, a novellákban benne vannak "Krúdy utazásai, Tolsztoj, Hrabal hatása",

az írásokban szó esik apákról, útkereső férfiról, nőkről, párkapcsolatról, veszteségről, történelemről, de benne van a 21. század is.

"Ákos rajongással fordul az elemek, az ég, a víz, a szeretet felé" - tette hozzá.

Kovács Ákos arról beszélt, hogy mindent úgy tanulunk meg, hogy próbálunk valakinek a nyomdokaiba lépni, szerinte ezek jelei tetten is érhetők a novelláiban: "Updike párkapcsolati konfliktusai biztosan benne vannak, akárcsak Márquez mágikus realizmusa. Sokszor akkor írok, amikor elutazok valahová".

A taxis című novellájából ráadásul kisjátékfilmet is készít, a forgatás kedden este fejeződött be. Megjegyezte, hogy ez a novella egy másikat is generált, a Magunk maradtunk címűt, amelyben szülei, nagyszülei levelezéseit is felhasználta. "Az írás olyan gyötrő szenvedély, hogy közben új tüzek lobbannak, új irányokat kap az ember. Átalakulhat a nyelvezet, a hang, helyet cserélhetnek szereplők, egy ponton a figurák önálló életre kelnek" – mondta.

A kötet szerkesztője, Helfrich Judit azt mondta, arra törekedtek, hogy az egész egy történetet mondjon el, de a végén maradjanak ott a nyitott kérdések a folytatásról.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk