Osztrák irodalmi díjat kap Krasznahorkai László

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. április 22.

Sorköz

Magyar írók közül korábban Esterházy, Nádas és Weöres Sándor kapta meg az elismerést. 

Krasznahorkai Lászlónak ítélték oda idén az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elismerést - közölte csütörtökön Andrea Mayer osztrák kulturális államtitkár.

Krasznahorkai "egyedülálló stílusú, lenyűgöző képi kifejező erővel rendelkező, a valós és szürreális jelenetek megtalálásában gátlástalan, hűvös iróniával és éles elmével megírt regényei és elbeszélései jól átgondoltak, tökéletesen megírtak és világosan megkomponáltak" - indokolta a zsűri a 25 ezer euró pénzjutalommal járó díj odaítélését.

Az 1964-ben alapított, a művészeti, kulturális, közszolgálati és sportminisztérium által gondozott Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elnevezésű díjjal olyan európai szerző irodalmi összmunkásságát ismerik el, aki nemzetközileg is jelentős figyelmet kapott. Feltétel, hogy művei németül is elérhetők legyenek.

A 67 éves Krasznahorkai László írásai közül megjelent németül egyebek közt a Sátántangó, Az ellenállás melankóliája, Az urgai fogoly, az Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó vagy a Báró Wenckheim hazatér.

A magyar írók közül korábban Esterházy Péter (1999), Nádas Péter (1991) és Weöres Sándor (1974) kapta meg az osztrák elismerést.

Neked ajánljuk