Olvasni muszáj

Punciedukátortól tanulhatunk az egészségről és a boldog élethez vezető útról

Sorköz

Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász ingyenes tudásbázist hozott létre az Instagramon, majd  könyvet is írt gyakori nőgyógyászati és szülészeti kérdésekről a kortárs tudomány eredményeinek tükrében.

Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos, szoptatási szaktanácsadó 2020-ban, a Covid-járvány kezdetén indította el a magunkról című Instagram-oldalt, ahol folyamatosan bővülő ingyenes tudásbázissal segíti és mindenféle tabut figyelmen kívül hagyva edukálja a nőket a nőgyógyászattal kapcsolatban. Mindezt jól érthető, közvetlen stílusban, akár némi humorral fűszerezve teszi, miközben rendkívüli és naprakész szakmai tudásáról is meggyőzi a követőit.

Magáról úgy fogalmaz:

A vágyam az, hogy minden nő értse és szeresse a teste működését, és én ehhez csak asszisztálni tudjak.”

Az Instagram-oldal komoly népszerűségre tett szert, már több mint 41 ezren követik, így ne csodálkozzunk, hogy nemrég megjelent azonos, Magunkról címmel ismeretterjesztő könyve is. A Tabuk nélkül a női testről alcímű kötet célja éppúgy az ismeretterjesztés, hogy a kiskamaszoktól a nagymamákig információval lássa el a nőgyógyászatban érintetteket.

Nagyon szimpatikus, hogy a szerző a könyv megjelenésétől függetlenül folytatja, tovább építi az Insta-profil tudásanyagát is. Ahogy a doktornő fogalmaz, a közeg egyfajta szakkörként funkcionál, és valóban, a lelkes követők rendre új ismereteket szerezhetnek vagy elmélyíthetik a már meglévőket, és akár továbbkutakodhatnak Benkovics egy-egy témáját követően, amihez ő maga is rendre nyújt forrásanyagot. Egy-egy kérdés akár kisebb közvéleménykutatást is jelenthet, a kommentszekcióban pedig valódi párbeszédek alakulnak ki a követők között. Benkovics Júlia rengeteg tévhitet eloszlat, amely a női test, a nemi szervek, a szexualitás vagy a várandósság körül évtizedek óta már-már generációs örökségként léteznek. A saját testünkről való tudás megszerzésének fontossága alapvető, ám ez valahogy még ma sem evidens. Pedig napjaink Magyarországán talán még inkább elengedhetetlen.

 
Fotó: Instagram/magunkrol/Dr. Benkovics Júlia

Senkinek nem mondunk újat azzal, hogy a magyar egészségügyben hatalmas problémák vannak, és az adófizetők keveset tudnak tenni a javításáért, főleg ha úgy érzik, a tb-járulék megfizetésével már megtették a magukét. A rendszer anomáliáit azonban ér jelezni, ki lehet állni magunkért, ha egy vizsgálat, eljárás nem megfelelően zajlik, vagy nem úgy viselkedik egy orvos, esetleg más dolgozó, ahogy az elvárható, vagy ha a bürokrácia felemészti a gyógyítást. De ami talán a legfontosabb, nagyon nagy segítséget jelenthet a mindennapokban, ha ismerjük a testünket. Ezzel magunkért teszünk a legtöbbet. Nem kell orvossá képezni magunkat, és nem is kell mindent jobban tudni, mint a szakemberek, de a testtudatosságnak fontos szerepe lehet az egészséges életvitelben. Mindennek nyilván az oktatásban is jelentős szerepe lehetne. De ez egy másik téma...

Szóval ha már az iskolában nem vagy nem kellőképpen sajátítottunk el ismereteket a testünk különböző részeinek működéséről, érdemes utólag pótolni a hiányosságokat. A forráskritika ez esetben is rendkívül fontos, nem mindegy, milyen tudásanyagból építjük fel a saját bázisunkat. A nőgyógyászat terén például ebben segít rendkívüli módon Benkovics Júlia könyve. Hogy felelős döntéseket tudjunk hozni a testünkről, egészségünkről. 

A kötetben Benkovics olyan témákat gyűjtött össze, amelyek a női hétköznapok legfontosabb kérdéseiről szólnak, ezeket Cikkely Panni hangulatos, viccesen és anatómiai pontosságú illusztrációi kísérik. A női test valódi igényeinek megismeréséhez, megértéséhez járul hozzá ez a könyv, miközben olyan tabusított témákat is érint, mint hogy a hüvelyfolyás normális, a menopauza hasznos és logikus életszakasz, a fájdalmas menzesszel élő nők közül minden tizediknek van endometriózisa, az orgazmus minden nőben máshogy készül. Vagy épp kifejti, milyen a jó puncitorna kezdőknek és haladóknak, hogy gyerekszülés után mindenkinek kötelező lenne a medencefenék állapotának felmérése és a célzott rehabilitáció, hogy a fájdalmas szexet nem érdemes elbagatellizálni, mert a szakmai segítség valódi segítséget jelenthet, hogy mi a teendő egy egyéjszakás kaland után, vagy miért fontos a teherbeesést követően a folsavpótlás. A felsoroltak persze töredékei a témáknak, amelyekről szó van, mert a doktornő éppúgy ír a szüzesség legendájáról, mint a szőrtelenítés praktikus kérdéseiről, a mellvizsgálat technikájáról, az orgazmusról, a rákszűrésről, a méhszájsebről, és még sorolhatnám. A szakszerű orvosi tanácsadást sem a könyv, sem az Insta-oldal nem helyettesíti, de információszerzésre mindkettő kiváló, nemtől függetlenül.

Dr. Benkovics Júlia: Magunkról - Tabuk nélkül a női testről. Libri Kiadó, 2023. 287 oldal, 5299 Ft

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk