Több könyvet adtak ki Magyarországon 2020-ban, mint bármikor az elmúlt 10 évben

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. június 11.

Sorköz

Az átlagos példányszám azonban negatív rekordot döntött. 

Tavaly jelent meg a legtöbb könyv Magyarországon 2010 óta - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből.

A KSH adatai szerint 2020-ban összesen 14700 könyvet adtak ki Magyarországon, ugyanakkor a példányszámok évek óta csökkenek.  A kiadott könyvek között 2020-ban

  • a legnagyobb részarányt, 33 százalékot a szakirodalmi könyvek,
  • 27 százalékát a szépirodalmi,
  • 14 százalékát a tankönyvek,
  • 13 százalékát az ifjúsági és a gyermekirodalmi művek tették ki.

2020-ban a megjelent összes mű 90 százaléka magyar nyelvű volt, 2,7 százaléka angolul, 0,9 százaléka németül látott napvilágot. A kiadványok 70 százalékának szerzője magyar nemzetiségű volt, az amerikai szerzők aránya 10, az angoloké 5,1, a német szerzőké 3,5 százalék volt. 

2018 óta a szépirodalmi könyvek példányszámát csökkenő, az ifjúsági és gyermekirodalmiakét emelkedő tendencia jellemzi. A kiadott könyvek és füzetek átlagos példányszáma 2020-ban 1907 darabra esett vissza, ami a legalacsonyabb 2010 óta.

Jó hír viszont, hogy a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) és a Tárki közös felmérése alapján a megkérdezett magyarok 31 százaléka több időt szánt olvasásra 2020-ban, mint a pandémiát megelőző évben. Ebben követjük a világtrendet, ugyanis az Európai Könyvkiadók Szövetségének (Federation of European Publisher – FEP) felmérése szerint a világ népességének 33%-a több könyvet olvasott, hangoskönyvet hallgatott otthon a járvány idején, mint előtte.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk