Több mint ezeréves kézirattöredéket is őrző humanista könyvtárat tártak fel Medgyesen

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 19.

Sorköz

A könyv- és iratgyűjteményt a templom tornyában találták meg, többnyire latin nyelvű szövegeket tartalmaz, melyek az iskolai és a teológiai oktatáshoz kapcsolódóak.

Több mint ezer éves dokumentumot is tartalmaz az a könyv- és iratgyűjtemény, amelyet a medgyesi Szent Margit evangélikus templom padlásán talált a Babeş-Bolyai Tudományegyetem kutatócsapata – írja a Transtelex. Az archívum feltárását a gyulafehérvári Batthyaneum a Facebook-oldalán Indiana Joneshoz méltó felfedezésnek nevezte.

A kutatócsoportot vezető Adinel Dincă történész az Agerpresnek elmondta, hogy nem érte őket teljesen váratlanul a felfedezés, a 19. századi szövegekben ugyanis volt utalás a templom tornyában őrzött könyvgyűjteményre, ám arra nem számítottak, hogy 50 kötetnél több kerülhet elő. Ehhez képest több mint 150 nyomtatványt és további iratokat is felfedeztek.

 
Fotó: Facebook/Biblioteca Batthyaneum 

A medgyesi parókia és a mellette működő egykori iskola könyvtára többnyire latin nyelvű szövegeket tartalmaz, tartalmukban is az iskolai, illetve a teológiai oktatáshoz kapcsolódik. Adinel Dincă szerint tudományos igényességgel összeállított, humanista könyvgyűjteményt találtak meg. "Fontos ugyanakkor, hogy a könyvtárat ott találták meg, ahová néhány száz éve került, nem mozgatták" – emelte ki a történész.

 
Fotó: Facebook/Biblioteca Batthyaneum

A templomtoronyban százharminckilenc 1470 és 1600 közötti nyomtatott könyv, két, a 16. század első évtizedeiből származó kéziratos kötet, mintegy hatvan 14. és 16. század közötti eredeti okirat, néhány 17. századi eredeti és másolt okirat lapult, de megtalálták a medgyesi parókia körülbelül tíz, 17-18. századi regiszterét is, amelyek középkori kézirattöredékeket is tartalmaznak, eddig 9-10., 12., 13. és 14-16. századi misekönyv-részeket azonosítottak.

Mivel zárt térben őrizték őket, a könyvek és iratok állapota jó, bár néhány darab helyreállításra szorul – közölte Adinel Dincă.

 
Fotó: Facebook/Biblioteca Batthyaneum

A könyv- és iratgyűjteményt két éves, a tervek szerint 2023-ban záruló kutatási projekt keretében dolgozzák fel, amelynek címe Az írás és az olvasás kultúrája Medgyesen a 14. és a 16. század között. Egy parókia és erdélyi iskola könyvtárának megőrzése, tudományos elemzése és virtuális rekonstrukciója. A kutatást Németország kultúráért és művészetért felelős minisztériuma is támogatja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk