Több száz író olvas fel szolidaritásból Salman Rushdie műveiből

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 19.

Sorköz

Hasonlóan, ahogy 1989-ben, mikor Rushdie-ra kimondták a fatvat.

Több száz író fog összegyűlni pénteken New Yorkban, hogy Salman Rushdie műveiből olvassanak fel, szolidaritást vállalva a múlt pénteken megkéselt szerzővel. A The Guardian cikke szerint olyan írók vesznek majd részt az eseményen, mint Paul Auster, Siri Hustvedt vagy Hari Kunzru. A résztvevők helyi idő szerint péntek reggel a New York-i Közkönyvtár lépcsőjén gyülekeznek majd, egy héttel azután, hogy a 75 éves Rushdie-ra késsel támadt egy férfi a Chautauqua Intézetben tartott pódiumbeszélgetésen.

Hasonló eseményre akkor került sor,  mikor 1989-ben Rushdie-ra kimondták a fatvat, akkor A sátáni versekből olvastak fel a szolidaritást vállalók, akik akkor több mint háromezren voltak.

Rushdie jelenleg is a kórházban lábadozik. Az ügynöke tájékoztatása szerint sérülései súlyosak: legalább tíz késszúrás érte, sérült a mája, az idegek a karjában és a szeme is. Rushdie fia korábban a Twitteren közölte, hogy apja már képes beszélni, és a humorát sem veszítette el.

A pénteki rendezvényt a PEN America, a New York-i Közkönyvtár, Rushdie kiadója, a Penguin Random House, valamint a nonprofit House of SpeakEasy szervezi. A PEN America közlése szerint a résztvevők részleteket olvasnak majd fel Rushdie műveiből, a rendezvényt pedig online is közvetítik, például itt lehet majd követni. A szervezet azt kéri azoktól, akik nem tudnak személyesen részt venni az eseményen, hogy a saját közösségeikben rendezzenek hasonló nyilvános felolvasásokat. Akik a közösségi médiafelületeken olvasnának fel, azoktól azt kérik, használjék a #StandWithSalman hashtaget.

(The Guardian)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.