Könyv

Tolkien világai

Középfölde helyszíneinek ihletői

  • - kg -
  • 2021. április 7.

Sorköz

1911-ben Tolkien Svájcban tett kirándulást, és ha az időmérő szerkezetek nyűgözik le, a tündék talán Omega karórát viselnek, de a 19 éves angol fiatalember a távoli hegyek képével nem bírt betelni.

Így történt, hogy amikor csak hegyvidékek leírására került sor, az írónak minduntalan svájci élményei derengtek fel. A „Ki tud többet J.R.R. Tolkienról” versenyek indulói alighanem azt is vágják, hogy Völgyzugolyt Lauterbrunnen ihlette, nekünk, földi halandóknak azonban ez merőben új infó – és még vagy ezernyi ilyet találni John Garth Tolkien-szakértő enciklopédiagyanús kötetében. Mindenre kiterjedő szakértése során a szerző Tolkien kisded játékai mellett sem mehet el szótlanul, és máris megvan, mely angliai malomtó hasonlít a legjobban Nősziromföldre. Hát persze, hogy az, amelynek partján az ifjú Ronald nádsípot készített.

Ugyanakkor szinte arculcsapásként érheti mindazokat e képekben is erős kiadvány, akik eddig magabiztosan állították teadélutánokon és más zenés-táncos összejöveteleken, hogy Tolkien két tornya mögött Edgbaston tornyai húzódnak meg. Mostantól hivatalosan is lejárt e népszerű ismerkedési szöveg szavatossága, ezt a teóriát ugyanis – írja a szakértő – semmi sem támasztja alá. Azt viszont aligha kell bizonygatni, milyen hatással voltak az első világháborús frontélmények Tolkienra – John Garth erről egy külön könyvben (Tolkien and the Great War) is értekezett. Utóbbi a Tolkien Society tetszését is elnyerte, úgyhogy e téren is jó kezekben vagyunk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk