Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjat

  • narancs.hu
  • 2022. június 10.

Sorköz

A második alkalommal meghirdetett nyílt pályázatra minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró jelentkezhetett, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. Az elismerés 2-2 millió forinttal jár.

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Az ösztöndíjra nyílt pályázaton minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró jelentkezhetett, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A díjról Dragomán György, Erdős Virág, Tompa Andrea, Máté Gábor és Závada Péter mint felkért zsűri döntöttek.

“A Látlak című kötete kivételes írót mutatott, aki új világrészekhez és eddig láthatatlan emberi történetekhez új nyelvet is keresett. Mostani munkaterve azt a tudományos és emberi tapasztalatot formálja reményeink szerint irodalommá, ami ebben az ismeretlen, sebzett és folyamatosan sebeket kapó országban megszerzett” – írta laudációjában Tompa Andrea író, a zsűri tagja.

Vonnák Diána kötetéről Radics Viktória írt kritikát az év elején, mely itt olvasható.

Vonnák Diána író, antropológus az Ukrajna elleni háború óta lapunk rendszeres szerzője, de írt már a Narancsba korábban is. Évekig élt a szomszédos országban. Számos cikket írt az orosz-ukrán helyzetről, olvasható drámai személyes beszámolója a háború első napjairól, riportja a határról, de talán a legjobb, amikor rendkívüli módon mélyíti el tudásunkat Oroszország és Ukrajna kapcsolatáról, az országok politikai, gazdasági vagy épp társadalmi hátteréről.

„Vajna Ádám az a költő, akihez valamilyen módon mindnyájan tudunk kapcsolódni. Miközben nem kínál tálcán, nem rág szájba semmilyen megoldást. Szórakoztat, és megdolgoztat” – hangsúlyozta laudációjában Závada Péter költő, a zsűri tagja. A szerzővel nemrég interjúztunk, e szövegből kiderül, hogyan "csúszott bele teljesen az irodalomba", mivel foglalkozik, mi ad számára ihletet, vagy épp mi fáj a költőnek a legjobban manapság.

A díjátadóra a Margó Irodalmi Fesztiválon került sor.

 
Vonnák Diána és Vajna Ádám
Fotó: Facebook/Jelenkor KIadó

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk