Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjat

  • narancs.hu
  • 2022. június 10.

Sorköz

A második alkalommal meghirdetett nyílt pályázatra minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró jelentkezhetett, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. Az elismerés 2-2 millió forinttal jár.

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Az ösztöndíjra nyílt pályázaton minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró jelentkezhetett, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A díjról Dragomán György, Erdős Virág, Tompa Andrea, Máté Gábor és Závada Péter mint felkért zsűri döntöttek.

“A Látlak című kötete kivételes írót mutatott, aki új világrészekhez és eddig láthatatlan emberi történetekhez új nyelvet is keresett. Mostani munkaterve azt a tudományos és emberi tapasztalatot formálja reményeink szerint irodalommá, ami ebben az ismeretlen, sebzett és folyamatosan sebeket kapó országban megszerzett” – írta laudációjában Tompa Andrea író, a zsűri tagja.

Vonnák Diána kötetéről Radics Viktória írt kritikát az év elején, mely itt olvasható.

Vonnák Diána író, antropológus az Ukrajna elleni háború óta lapunk rendszeres szerzője, de írt már a Narancsba korábban is. Évekig élt a szomszédos országban. Számos cikket írt az orosz-ukrán helyzetről, olvasható drámai személyes beszámolója a háború első napjairól, riportja a határról, de talán a legjobb, amikor rendkívüli módon mélyíti el tudásunkat Oroszország és Ukrajna kapcsolatáról, az országok politikai, gazdasági vagy épp társadalmi hátteréről.

„Vajna Ádám az a költő, akihez valamilyen módon mindnyájan tudunk kapcsolódni. Miközben nem kínál tálcán, nem rág szájba semmilyen megoldást. Szórakoztat, és megdolgoztat” – hangsúlyozta laudációjában Závada Péter költő, a zsűri tagja. A szerzővel nemrég interjúztunk, e szövegből kiderül, hogyan "csúszott bele teljesen az irodalomba", mivel foglalkozik, mi ad számára ihletet, vagy épp mi fáj a költőnek a legjobban manapság.

A díjátadóra a Margó Irodalmi Fesztiválon került sor.

 
Vonnák Diána és Vajna Ádám
Fotó: Facebook/Jelenkor KIadó

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?