Mire jó a Flabélos?

A dolgozók kérték

  • Gera Márton
  • 2016. április 30.

Sport

Miután a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. vásárolt egyet 300 ezerért, minket is izgatni kezdett, hogy mit tudhat az ún. vibrációs tréner.

A készülékről sokan a kéményseprők szerzeménye révén értesültek, ám a fogyni vágyók látókörében a Flabélos már évek óta fontos tájékozódási pont: nagy érdeklődés és sok vita övezi. A szingapúri OTO Bodycare készüléke, ez a leginkább utcai mérlegre emlékeztető eszköz úgy működik, hogy a „talapzata” rezeg, használójának erre kell ráállni, -ülni,

-térdelni vagy -támaszkodni. A hazai forgalmazó, a Mediwel Kft. szerint ilyenkor „helyzetmegtartó reflexeink működésbe lépnek, ami jelentős izommunkát eredményez”. A Flabélost mozgásterápiás készülékként hirdetik, noha – ahogy írják – „passzív módon” mozgatja át a testet.

Nem pótol, kiegészít

Lapunk több reumatológus és obezitológus (elhízással foglalkozó) szakorvost is megkeresett, de mindenki elzárkózott a beszélgetés elől. Volt, aki azért, mert nem ismeri a készüléket, vagy azért, mert szerinte ez „az orvostudomány területén kívül esik”, és persze találtunk olyat is, akinek egyáltalán nincs jó véleménye róla, de bizonyítékai nincsenek, így „inkább nem mond semmit”. Dr. Halmy Lászlóné Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke szerint érthető az elzárkózás, hiszen nem rendelkeznek az eszközre vonatkozó pontos adatokkal. „Hosszú múltra tekintenek vissza az inaktív embereket passzívan megmozgatni szándékozó törekvések” – mondta az elnök, jelezve, hogy számos gép készült már hasonló céllal.

A Flabélost úgy reklámozzák, hogy „10 perc alatt körülbelül 45–50 perces edzésnek megfelelő izommunkát (izom-összehúzódást) generál”. Az ügyvezető szerint a vibráció által keltett gyors izom-összehúzódások miatt ez valóban lehetséges, bár „evidenciaszinten” még nem bizonyított. „Az Antwerpeni Egyetemen egy évig vizsgálták a vibrációs tréning hatását kalóriamegszorítás mellett. Fél év alatt 6 százalékos testsúlycsökkentést értek el, a második hat hónapban viszont már csak 1 százalékos volt ez a csökkenés. A vizsgálatot kontrollcsoporttal végezték, ami lényegesen rosszabb eredményt ért el. A vizsgálat alapján a szerzők a gyors izom-összehúzódások következtében kialakuló zsírcsökkenés lehetőségét vetették fel” – mondta Halmy Lászlóné, bár azt hozzátette, hogy a kutatók nem nevezték meg, hogy milyen készüléket használtak. Ennek ellenére Halmy Lászlóné szerint kizárólag a Flabélos használatától nem lehet testsúlycsökkenést várni, viszont a módszernek helye lehet a túlsúly és az elhízás komplex terápiájában. „Az ülő életmódot folytatók körében általánosan kedvező hatást lehet elérni vele, hiszen az inaktív szervezetet izommunkára készteti a gép. Ám ennél messzemenőbb következtetéseket nem szabad levonni” – mondja Halmyné, hozzátéve, hogy egészségünk megőrzése érdekében azért az aktív mozgás „az igazi”, akár napi fél óra séta. Ám ha valaki ezt semmiképp nem tudja megoldani, akkor „érdemes a munkahelyén 10–20 percig használnia egy ilyen gépet, mert az ülőmunkát célszerű megszakítani, és átmozgatni magunkat”. Ugyanezt a Mediwel Kft. is hangsúlyozza, a készüléküket nem a mozgás helyett javasolják, hanem „azokban az esetekben, amikor a hagyományos sportolás nem vagy nehézkesen lehetséges”.

Visszajelzések

A gép 349 ezer Ft-ba kerül, ám „kedvezményes” kuponnal 289 670 Ft-ért is elvihető. Amikor e-mailben arról érdeklődtünk a forgalmazónál, hogy miért ennyi, „provokatívnak és érthetetlennek” minősítették kérdésünket. Bálint Boglárka, a cég ügyvezetője azt írta, hogy „ennyi erővel lehetne arról is írni, hogy a Converse tornacipő miért 20, és miért nem 2 ezer Ft-ba kerül, valamint egy új X6-os BMW miért nem azonos árban van az új Opel Corsával”. Ezzel valószínűleg arra utalt – miként az honlapjukon is olvasható –, hogy a gép „közel egy évtizedes nemzetközi sikere miatt számos hasonló, ám a Flabélos hatékonyságát meg sem közelítő készüléket gyártanak a világban”.

Az apróhirdetési portálok tele vannak használt Flabélosszal: általában 200 ezer Ft körüli áron lehet őket megvásárolni. Lapunk közel egy tucat eladót, egykori felhasználót kérdezett a hatásairól, s a véleményekből igen vegyes képet kaptunk. Volt, aki istenítette, és csak anyagi okok miatt kénytelen megválni tőle, beszéltünk olyan emberrel is, aki szerint az állóképességet nem fejleszti, és a fogyás elősegítésében sem annyira hatásos. Krisztina viszont azt mondta, hogy 14 kilót fogyott a segítségével, ám úgy gondolja, hazudik, aki azt állítja, csak a géppel el lehet érni a fogyást, ő például keményen diétázott is. Amúgy a forgalmazó honlapja szerint a Flabélos „erősíti a gerinc melletti izmokat”, jó „sportsérülések rehabilitációjára” és a „robbanékonyság fejlesztésére” is, ám ezt sem az eladók, sem a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke nem merné megerősíteni. „Kiegészítő terá­pia­ként, az egyén egészségi, fizikális állapotát figyelembe véve van helye a Flabélosnak, de úgy is szakember felügyelete mellett” – szögezte le Halmy Lászlóné.

A Flabélos népszerűségét jelzi, hogy a kozmetikai szalonok is vásárolják, a szolárium mellett pont elfér. A néhány perces használatért 600–800 forintot kell fizetni, de szinte mindenhol van lehetőség bérletvásárlásra, a 10 alkalmas általában 5000 forint. Noha beszéltünk olyan budapesti szépségszalon-tulajdonossal, aki megszabadult tőle, mert a kezdeti érdeklődés alábbhagyott, és különben is: „nem ez volt a fő profil”, ám a többség szerint érdemes egyet beszerezni, mert hamar visszahozza az árát, és nem is foglal sok helyet.

Bálint Boglárkától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a „30–60 év közötti korosztály” mellett „a kisebb cégektől a nagyvállalatokig is sokan vásárolják, mivel a modern felfogású, ún. »gondoskodó vállalatok« a munkavállalók egészsége érdekében tett lépései egyre inkább előtérbe kerülnek”. A Mediwel Kft.-nek van egy ún. Gondoskodó Vállalat nevű programja, amelynek keretében az érdeklődő cég egy hétig díjmentesen próbálhatja ki a készüléket, „amennyiben a kipróbálástól számított 60 napon belül megvásárolják vagy minimum 6 hónapos időtartamra bérlik a Flabélost”. Referenciaként a Magyar Telekomot, a Magyar Villamos Műveket és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt említik – egyértelmű, hogy nem csak a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. kívánt így kedvében járni a dolgozóinak. Lapunk Müller Mátétól, a budapesti kéményseprőcég kommunikációs osztályvezetőjétől megtudta, hogy a munkavállalók kezdeményezésére vásárolták a gépet, illetve azt is, hogy személyes tapasztalatok mellett meg nem nevezett szakemberekkel is konzultáltak a hatásairól. A cég korábban azzal indokolta a mozgásterápiás eszköz megvásárlását, hogy a sok ülőmunka miatt az alkalmazottak gyakran mentek táppénzre gerinc- és izomproblémák miatt. Mivel a gép egy hónapja sincs a vállalat birtokában, Müller Máté szerint arra vonatkozóan nincsenek adataik, változott-e ez, ám annyi bizonyos, hogy „pozitívak a munkavállalói visszajelzések”.

Figyelmébe ajánljuk