A MOL megvásárolta az Újpest FC-t

  • narancs.hu
  • 2024. február 6.

Sport

A tényleges tulajdonosváltás április végén várható. Tizenhárom év után válik meg a klubtól a szurkolók által gyűlölt belga tulajdonos.

„Megszületett a megállapodás a MOL Vagyonkezelő Zrt. és az Újpest 1885 Futball Kft. tulajdonosa között, amelynek értelmében a MOL-csoport leányvállalata többségi tulajdont szerez az Újpest Football Clubot üzemeltető kft.-ben” – olvasható a klub keddi közleményében.

A tranzakció lezárulása és a tényleges tulajdonosváltás április végén várható.

Ratatics Péter, a MOL Lakossági Szolgáltatásokat irányító vezetője, aki a MOL-csoportot fogja képviselni az Újpestben, a tulajdonosváltással kapcsolatban elmondta: „A MOL számára ez lehetőséget teremt a sport népszerűsítésében, az utánpótlás tudatos építésében és a közösség formálásában. Hiszünk abban, hogy az erős versenyszellemünk, a tudatos és transzparens üzleti gondolkodásunk hosszútávon minden vállalkozásunkban eredményeket termelt és ezt ebben az esetben sem gondoljuk másképp. Egy erős Újpest csak tovább erősítheti a magyar focit.” Roderick Duchâtelet, az Újpest FC leköszönő tulajdonosa úgy fogalmazott:

„Nem volt könnyű megtalálni a megfelelő partnert, aki nem csak átveszi a klubot, de egyben új lehetőségeket biztosít és új sikerek kovácsa lehet.”

A klub közleményében emlékeztetetett, a MOL eddig is a magyar sportélet és a magyar labdarúgás egyik elsőszámú támogatója volt, többek között a Magyar Labdarúgó Szövetség és a férfi válogatott kiemelt partnereként. A cég 2020 óta a MOL Magyar Kupa névadó szponzora, és támogatóként az ACS Sepsi OSK Sepsiszentgyörgybe, az FC DAC 1904-be, a Topolyai SC-be és az NK Osijek-be is tolja a pénzt.

MOL-tulajdonba kerülésével az eddigi egyetlen, nem NER-es első osztályú futballklub is a NER égisze alatt működik tovább.

Távozik a „buzi belga”

Roderick Duchâtelet, Belgium akkor 8. leggazdagabb emberének a fia 2011-ben lett az Újpest tulajdonosa. A klub régi hírnevének és sikereinek visszaállítását ígérte érkezésekor. Eleinte úgy tűnt, minden rendben lesz a csapatnál, hiszen 2014-ben megnyerték a Magyar Kupát. Duchâtelet-nek ekkor még az előző tulajdonosi körrel voltak konfliktusai, mivel különböző offshore cégek révén szivattyúzták ki a pénzt az Újpestből. A megoldás az lett, hogy egy újonnan létrehozott kft. vette át a klubot, a csapat így tudta folytatni a bajnokságot. Egy évvel később viszont már a szurkolókkal zördült össze a belga tulajdonos, onnantól pedig állandósult a harc az újpesti fanatikusok és Duchâtelet között. A klubtulajdonos legnagyobb botrányt kiváltó lépésére 2017 nyarának elején került sor, amikor is önhatalmúlag lecserélte a csapat címerét, mindebből később bírósági ügy lett. Szurkolói tüntetés, a tulajdonos állandó szidalmazása, stadionbezárások követték egymást. Nem volt olyan mérkőzés, ahol ne harsant volna fel a „Buzi belga!” rigmus a lelátón. Ez volt az az időszak, amikor a szurkolói harag hatására otthagyta a klubot Gyarmati Eszter ügyvezető, aki nem sokkal később Szijjártó Péter külügyminiszter kabinetfőnöke lett, ma meg a tárca nagyhatalmú közigazgatási államtitkára.

A csapat a klubvezetés sorozatos botrányai és dilettantizmusa ellenére – bár a tabellán a 2000-es évek elejiekhez képest sokkal rosszabb helyezéseket ért el – 2018-ban újra kupagyőztes, a bajnokságban pedig bronzérmes lett. Ez volt az Újpest utolsó jó szezonja. Azóta még egyszer nyerték meg a Magyar Kupát, viszont az utóbbi négy évben a bajnokság egy-egy időszakában mindig a kiesés ellen harcoltak. (Jelenleg is a „veszélyzónához” van közelebb az október végén még a 3. helyen álló együttes.) A fagyos viszony akkor is megmaradt a belga tulajdonos és a szurkolók között, amikor 2022 elején a Kúria kimondta, vissza kell állítani a csapat eredeti címerét

Arról, hogy Duchâtelet eladja az Újpestet, időről időről felröppentek hírek. A média szerint vevőjelölt volt a világ leggazdagabb magyarjától orosz oligarchákon át amerikai üzleti körökig kis túlzással majd' mindenki. Egy kínai hátterű társaság 2022-ben már a 880 milliós foglalót is lerakta, mégis elálltak a vásárlástól. Az Újpest FC eladásának története mostanra ért véget: Duchâtelet túladott az általa időközben totálisan leépített klubon, a szurkolók végre megszabadultak a lila-fehér együttes történetének egyik leggyűlöltebb figurájától.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk