Az UEFA rápirított a játékosokra Ronaldo kólás afférja kapcsán

  • narancs.hu
  • 2021. június 17.

Sport

Az nem megy, hogy csak úgy tologatjuk a szponzor termékeit.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Coca-Cola jó nagyot bukott Cristiano Ronaldo egyetlen mozdulatán a keddi, magyarok elleni európabajnoki meccs előtt. A portugálok ötszörös aranylabdás sztárja – aki mellesleg korábban a termék reklámarca is volt – fintorogva tolta félre a cukros üdítőt, majd egy vizes palackot felemelve mutatta, hogy inkább azt kell inni. A Coca-Cola részvényárfolyama szinte azonnal 1,6 százalékot csökkent, a Coca-Cola piaci értéke pedig 242 milliárd dollárról 238 milliárd dollárra esett vissza ez forintva átszámítva 1200 milliárdos veszteséget jelentene. A vállalat igyekezett semlegesen reagálni a helyzetre: „mindenkinek joga van, megválasztani, mit iszik” – üzenték.

 

Az UEFA már kevésbé volt megértő: csütörtöki sajtótájékoztatójukon a résztvevő csapatoknak címezve azt üzenték, hogy a Coca-Colával meglévőhöz hasonló partneri kapcsolatok „elengedhetetlenek a torna lebonyolításához, és ezek biztosítják Európaszerte a labdarúgás fejlődését, beleértve az ifjúsági és a női focit is”. A jelenleg is zajló 2020-as kontinensviadal igazgatója, Martin Kallen kiemelte, ha ugyanakkor vallási okokból történne hasonló, azzal megértőek lennének. Ezzel arra a Cristiano Ronaldóét követő esetre utalt, amikor a muszlim vallású francia válogatott Paul Pogba egy üveg szintén szponzori (egyébként alkoholmentes) sört tett le az asztalról. Ronaldóhoz hasonlóan egyébként az olasz Manuel Locatellinek is meggyűlt a baja a kólával, de ő nem hívta fel közben a figyelmet a vízivás fontosságára, mint portugál társa.

Martin Kallen hozzátette, az UEFA nem tervez további lépéseket az ügyekben, a nyilatkozatot figyelemfelkeltésnek szánták. Az amerikai cég egyébként régóta főtámogatója a labdarúgó tornáknak: a világbajnokságot 1974-ben, az Európa-bajnokságot 1988-ban kezdték el szponzorálni.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Hóhelyzet van

  • narancs.hu
Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki. Tömegközlekedők, home office-osok előnyben.