Csimpánzokkal próbálják visszaszorítani a rasszizmust Olaszországban

  • BM
  • 2019. december 17.

Sport

Az olasz bajnokságot sok vád éri a rasszizmus miatt, ezért a labdarúgó szövetség úgy döntött, megmutatja: mind majmok vagyunk.

Felkavarta a sportéletet, hogy pár hete az olasz Corriere dello Sport két ex-Manchester United játékost, Romeru Lukakut és Chris Smallinget tette a címlapra azzal a felirattal, hogy Black Friday, mivel az Internazionale és az AS Roma labdarúgója pénteki napon mérkőzött meg egymással.

Fekete focistákat tett a sportlap a címlapra és azt írta hozzá: „Black Friday"

Elég rossz poén. Súlyos kritikák érik az olasz Corriere dello Sport újságot, amiért a címlapra a két korábbi Manchester United játékost, Romelu Lukakut és Chris Smallinget tették azzal a felírattal, hogy Black Friday, azaz Fekete Péntek - írja a Guardian.

Az olasz bajnokságot gyakran érik vádak, hogy nem sikerül gátat szabnia a rasszizmusnak, amin nem segít az, ha az egyik legolvasottabb ottani sportlap ilyen címlappal jelenik meg. A Serie A ezért úgy döntött, kijön egy antirasszizmus-kampánnyal

A szövetség megrendelt egy posztert, amin befestett arcú majmok láthatók. A CNN arról ír, ezzel az üzenettel akarták meggátolni, hogy a szurkolók a fekete játékosokat lemajmozzák a lelátóról.

Fuggazotto készített egy kék szemű „nyugati majmot”, egy vágott szemű „ázsiai majmot”, valamint egy „fekete majmot” is. Utóbbit középen festette meg, „ugyanis mind Afrikából származunk”. „A majom ábrázolása szemlélteti, hogy nincs különbség közöttünk. Nincs olyan, hogy valaki majom, valaki pedig ember – mind majmok vagyunk” – fogalmazott.

Stan Collymore on Twitter

Fantastic to see Serie A anti racism campaign posters ( yes, it's really real) Maybe get the mascots to Black up as a finishing touch.

Figyelmébe ajánljuk