Djokovic már el is hagyta Ausztráliát, a szerb elnök nagyon kiakadt

  • narancs.hu
  • 2022. január 16.

Sport

Vucic "orwelli előadásokhoz" hasonlította a bírósági eljárást.

A képek tanúsága szerint Novak Djokovic már el is hagyta Ausztráliát. Minderre azután került sor, hogy a másfél hete tartó procedúra lezárásaként James Allsop elöljáró bíró helyi idő szerint vasárnap késő délután jelentette be, hogy a bevándorlási hatóságnál, majd a bíróság előtt történt meghallgatás nyomán a háromfős döntnöki testület egyhangúlag elutasította a 34 éves sztáraki nem rendelkezik koronavírus elleni oltással - fellebbezését, melyet vízumának bevonása ellen nyújtott be.

"Rendkívül csalódott vagyok a bíróság döntése miatt, de természetesen tiszteletben tartom és együttműködök a hatóságokkal az országból való távozásommal kapcsolatban" - nyilatkozta Djokovic, miután az ítélet értelmében nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A döntés vélhetően azzal jár, hogy Djokovic - aki ügyvédeinek a melbourne-i irodájából, határőrök őrizetében követte a tárgyalást - három évig nem léphet be az országba. Az ítélet ellen további fellebbezésnek nincs helye.

Koronav?rus - Djokovic-?gy Ausztr?li?ban

 
Novak Djokovic a reptér felé
Fotó: MTI/AP/AAP/James Ross

A döntésen nagyon kiakadt a szerb elnök, Aleksandar Vucic szerint "Ausztrália saját magát járatta le azzal, hogy visszavonta a címvédő és világelső teniszező, Novak Djokovic vízumát, és kiutasította az országból a sportolót."

Vucic újságíróknak elmondta: telefonon beszélt a teniszezővel, és már alig várja, hogy újra Szerbiában lássa. Mint mondta: "akik úgy gondolják, hogy valamilyen elveket védtek meg, csak arra mutattak rá, hogy nem is voltak elveik, hiszen 10-11 napon át zaklatták a világ legjobb teniszezőjét, hogy aztán a 10-11. napon közöljék vele azt a döntést, amelyről már az első napon tudták, hogy meg fog születni". Majd hozzátette: Djokovic emelt fővel térhet vissza hazájába.

Aleksandar Vucic értelmetlennek nevezte az egész bírósági eljárást. Szerinte az ügyész egyértelműen hazudott, hiszen azt mondta, hogy a beoltottak aránya 50 százalék alatt van, míg hivatalosan 58 százalékos, ami sokkal magasabb, mint egyes európai uniós országokban, különösen a Szerbiával szomszédos Bulgáriában, Romániában és Horvátországban. Véleménye szerint ez egy értelmetlen érvelés volt, de az "orwelli előadásokban ez is teljesen lehetséges".

A márciusi szerbiai atlétikai bajnokságra érkező ausztrál sportolókat Szerbia máshogyan fogja fogadni, megmutatjuk, hogy Szerbia jobb, mint az ausztrál kormány

- mondta el Aleksandar Vucic és egyben köszönetet is mondott az ausztrál népnek, amely véleménye szerint szereti a szerb népet.

Scott Morrison ausztrál kormányfő egyébként vasárnap elégedettégét fejezte ki a bíróság döntése miatt. Közleményében leszögezte: "üdvözlöm a döntést, amely határaink védelméről és az ausztrálok biztonságásról szól" - fogalmazott a kormányfő. Majd leszögezte: "mint ahogyan pénteken is elmondtam, az ausztrálok áldozatokat hoztak e világjárvány idején, és joggal várják el, hogy áldozatvállalásuk eredményeit megvédjék".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk