Djokovic javára ítélt a bíróság, de még nem biztos, hogy indulhat az Australian Openen

  • narancs.hu
  • 2022. január 10.

Sport

Visszakapta a vízumát, nem kell hazamennie.

Az ausztrál szövetségi bíróság elfogadta Novak Djokovic fellebbezését és visszaadta vízumát, így a férfi teniszezők világranglistája éllovasának nem kell hazautaznia az ausztrál nyílt bajnokság helyszínéről.

A törvényszék a hétfői ítéletét azzal magyarázta, hogy a szerb sportoló belépési engedélyének visszavonása "indokolatlan" volt. A döntés szerint Djokovic azonnali hatállyal elhagyhatja a karanténszállodát, ahol eddig várakoznia kellett a végleges döntésre.

Ezzel ugyanakkor nem dőlt el véglegesen, hogy indulhat-e az ausztrál bajnokságon, mivel Alex Hawke bevándorlásügyi miniszternek még van lehetősége arra, hogy más módon kiutasítsa őt az országból, és egyes források szerint nem kizárt, hogy ezzel élni is fog.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság kilencszeres győztese, összességében pedig hússzoros Grand Slam-bajnok Djokovic szerdán érkezett a melbourne-i Tullamarine repülőtérre, majd ott egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen, bár a bajnokságon ez kötelező. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert "nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat".

Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.    

Djokovic korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, a vele Melbourne-ben történteket pedig Szerbiában fogadta óriási felháborodás.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk