Észak-Korea nem vesz részt a járvány miatt az olimpián

  • narancs.hu
  • 2021. április 6.

Sport

Nem akarják, hogy a sportolóik elkapják a koronavírust.

A koronavírus-járványra hivatkozva lemondta a szereplését a tokiói olimpián Észak-Korea, jelentette be az ország sportminisztériuma. „Az észak-koreai Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány okozta egészségügyi kockázatoktól megvédi a sportolóit, ezért az ország nem vesz részt a 32. olimpiai játékokon" – idézi Kim Il guk sportminisztert a közlemény.

Észak-Korea eddig az 1984-es Los Angeles-i és az 1988-as szöuli olimpiát bojkottálta politikai okok miatt. Korábban tervezték, hogy Dél-Koreával közösen pályáznak a 2032-es olimpiarendezésre, most úgy tudni, a 2036-os pályázaton gondolkoznak.

Bár Észak-Korea közlése szerint szinte tökéletes az ország koronavírus elleni védekezése, abban a szakértők biztosak, hogy a pontos számokról nem mondanak igazat, de az elszigeteltség miatt valószínűleg így is kevésbé terjed a vírus, mint sok más országban.

A japán miniszterelnök, Yoshihide Suga korábban azt nyilatkozta, hogy az olimpia jó alkalom lenne megszervezni egy csúcstalálkozót az új amerikai elnök és az észak-koreai vezetés közt. A dél-koreai Egyesülésért Felelős Minisztérium közleményben sajnálkozott az északiak döntése miatt, hisz így egy újabb alkalmat mulasztanak el arra, hogy javítsanak a két Korea viszonyán.

Egyesek kételkednek abban, hogy valóban a sportolók iránti aggodalom vezeti a diktatúrát az olimpiai szerepléstől való elállás során. A múlt héten a phenjani orosz nagykövetség jelentette be, a külföldi diplomaták közül szinte mindenki elhagyta az országot, olyan extrém szigor van a járvány kitörése óta, ráadásul még az alapvető termékekből is hiány van, állítólag nem lehet gyógyszerekhez és orvosi ellátáshoz sem jutni.  

(The Guardian)

Figyelmébe ajánljuk