Felfüggesztett börtönre ítélték Bernie Ecclestone-t

  • MTI/narancs.hu
  • 2023. október 12.

Sport

A Forma-1 egykori főnöke elfelejtett megemlíteni a hatóságoknak 650 millió dollárt.

Tizenhét hónap, két évre felfüggesztett börtönre ítélte csütörtökön a bíróság Londonban Bernie Ecclestone-t, a Forma-1-es gyorsasági autóverseny-sorozat korábbi jogtulajdonosát.

Ecclestone csütörtökön elismerte bűnösségét egy csalási ügyben, melyben nem jelentett be több mint 650 millió dollárnyi (nagyjából 180 milliárd forintnyi) vagyont az Independent híre szerint.

A 92 éves Ecclestone a Southwark Crown Court angol koronabíróságon bűnösnek vallotta magát.

A milliárdos 2015-ben még a Forma-1 élén volt, ekkor elmulasztotta bejelenteni azt a szingapúri céget, amelynek bankszámláján mintegy 650 millió dollár volt. A vád szerint Ecclestone – akinek három felnőtt lánya, valamint egy fia van – csak egyetlen olyan bizalmi vagyonkezelőt jelentett be az adóhatóságoknak, aminek a lányai voltak a kezdeményezettjei, és akkor kijelentette, hogy se nem alapított, sem nem kedvezményezettje más, Nagy-Britannián belül vagy kívül ilyennek.

Az ügyész szerint Ecclestone tudta, hogy ez a kijelentése valótlan vagy félrevezető. Ecclestone-ék azt állítják, hogy akkor nem voltak teljesen tisztában a számlákra befolyó összegekkel kapcsolatban adó-, kamat- vagy büntetőjogi szempontból, de elismerik a felelősséget. Ecclestone most elfogadta, hogy adófizetési kötelezettsége áll fenn az ügyben.

Ecclestone büntetőpere eredetileg novemberben kezdődött volna, de mivel a kezdeti tagadás után beismerte, hogy adócsalást követett el, az angol-walesi büntetőjog alapján a bíróság külön büntetőper nélkül is ítéletet hozhatott. A vád képviselője a csütörtöki tárgyaláson kijelentette: Bernie Ecclestone annak idején tudatosan közölt valótlan vagy félrevezető információt az adóhatósággal.

 nyitókép: Ryan Bayona/Flickr

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk