Gálfi "Gatto" András háromszoros kisvilágbajnok: A nemzet gladiátorai

  • Winkler Róbert
  • 2000. április 6.

Sport

Koczák Sándor

Gálfi "Gatto" András háromszoros kisvilágbajnok

A mai gála az Unio Box Team vizsgamunkája. Ez alighanem annyit jelent, hogy a TV 2 nem fizet egy petákot sem, de biztosít fénytechnikát, és ha a Dáridóba tagosított bokszközvetítés elég nézőt hoz, leülnek tárgyalni a folytatásról. Tudtommal az RTL Klub is csak annyit költ Kokóra, amennyibe maga a technikai megvalósítás kerül, a jogdíjakat a nagy RTL fizeti az Universumnak. A kétszereplős magyar kereskedelmi televíziózásban minden sikeres műsornak megvan a párja, az RTL csinált magának Dáridót, a TV 2 Heti hetest. A 2-3 milliós nézettséget hozó RTL Box Klubnak eddig nem volt konkurense, és egyelőre nagy kérdés, mennyien kíváncsiak a magyar profi bokszra Kokó nélkül. A legtöbb magyar csak Kokó óta tud arról, hogy egyáltalán létezik magyar profi boksz, de valószínűleg még soha nem hallott Szakállas Ferencről, Koczák Sanyiról vagy Gálfi Andrásról, pedig Gatto néhány meccsét az Eurosport is közvetítette. A korszerű média alapigazsága, hogy ami nincs a tévében, az nem létezik, legyen szó háborúról, éhínségről, környezeti katasztrófáról vagy akár ökölvívásról. Gatto kisvilágbajnoki címei apró betűk a hírrovatban, Koczák világbajnoki meccse talán még az sem.

Rácz Félixnek, az Unio menedzserének megvannak a maga elméletei a magyar profi boksz felfuttatásáról. Először is telt házas meccsek kellenek, megfelelően ordító közönséggel. Ehhez egyrészt érdekes és szórakoztató küzdelmekre van szükség, másrészt helyi hősökre. Az Unio sztárjai közül Gatto budapesti, Popovics pápai, Szakállas kecskeméti, Matolcsi debreceni, Elekes szegedi, Erős szekszárdi - Rácz Félix Budapesten csak akkor rendez mérkőzést, ha nagyon muszáj. A közönség tisztességes kiszolgálásához tartozik, hogy teljesen vállalható állandó szpíkerrel és hihetetlenül felnyomott mellű táblavivő lányokkal dolgoznak. A szponzorokra is odafigyelnek, rendesen kirakják a táblákat-molinókat, a versenyzők által letarolt reklámhordozókat pedig villámgyorsan helyrehozzák. Ezen a szinten a bokszgála szervezése egyelőre csak

viszi a pénzt

Koczák Sanyinak például, hogy feljebb jusson a ranglistán, idehozták Vincenzo Belcastrót, az első európait, akit Hamed nem tudott kiütni. Az ő gázsija valamivel kevesebb, mint egymillió forint, míg a főmérkőzésen Gálfi ellenfele, Pierre Moreno hétszámjegyű összegért szerepel. A pápai önkormányzat ingyen adta a sportcsarnokot, de a rendezvény így is veszteséges lesz - a hiányt a külföldi meccsekre eladott magyarok árából pótolják. Hosszú távon az a cél, hogy minél több magyarországi bokszgála álljon meg a saját lábán. Ehhez kell a tévé.

Pápa mindenesetre felnőtt a feladathoz, olyan a hangulat, mint a régi, békebeli bokszmeccseken, folyamatos üvöltés, ugyanakkor nemhogy az ellenfeleket, de a szponzort is megtapsolják, ilyet még nem láttam.

Jagemar Siamak, az Unio légiósa a hátrányos helyzetű Svédországból jár hozzánk bokszolni - ott a profi boksz tilos, versenyek és klubok nincsenek, csak versenyzők. Az arab származása és laza mozgása révén erősen hamedes megjelenésű Siamak háromszor volt amatőr svéd bajnok. Magyar edzője révén került kapcsolatba az Unióval, idén februárban mutatkozott be nálunk, amikor Szekszárdon kiütéssel győzött. Most is elegánsan kerülgeti román ellenfelét, időnként messze zengő pörölycsapásokat helyezve el Fandarak bordáin.

A szünetben a táblavivő csöcsös csajnak gyorsan elmagyarázzák: az első menet előtt nem kell körbevinni az 1-es táblát, mert az értelemszerű. Amit a pápai sportcsarnokból ki lehet hozni, azt kihozták: minőségi ring, tisztességes fénytechnika, jó hangosítás - már az első versenyzők is dübörgő zenére kocogtak be, műfüstön-stroboszkópon át. Siamak végül pontozással nyer, később elmondja, maga sem érti, hogy bírta a román srác végigállni azt a rengeteg bordást. A szpíker által Kishamedként aposztrofált magyar svéd-arabból még bármi lehet, egyelőre azonban szégyenletes módon dolgozni kényszerül: egy kábeltévés világcég stockholmi irodájában közönségkapcsolatokat intéz.

A Hamed-láz a következő párnál is folytatódik, az uniós Szabó Balázs a Herceg eszköztárából leggyakrabban a letett kézzel való támadást alkalmazza. A cseh ellenfél minimum döntetlenre hozza a meccset, de inkább győz - a bírók szerint viszont nem. A hazai pálya erős lejtése versenyzők és szakmabeliek számára természetes, általában zokszó nélkül elfogadják, hogy szoros pontozásnál a helyi erő győz. A pápaiak adnak azért az igazságérzetnek is, a cseh srácot látványosan ünneplik, egyébként fújolnak. Megjegyzendő még, hogy ritka az ennyire szakértő közönség: a tömeg általában a nagyot csattanó, védett ütésekre is bejelez, itt ez szinte alig fordul elő.

A komfortérzet a közönségkedvenc Popovics Tamás bevonulásával tér vissza. A festett szőke

Matador

a maga sármosan elvetemült mosolyával a tökéletes profi reménység. Nemrég kezdte a versenyzést, de akkora az ütőereje, hogy megfelelő technikai képzéssel bárkinek komoly gondot okozhat. Kedvesen kiinteget a rajongóknak, majd harmincvalahány másodperc alatt a földdel teszi egyenlővé moldáv ellenfelét: öt meccs, öt győzelem, három K. O.

- Nemrég jelentkezett nálunk, hogy bokszolna, én meg azt mondtam, nézzük meg, szervezek neki egy-két meccset. Annyi, de annyi hurka van a világban, Olaszországban, Franciaországban, hogy ennyit nyugodtan lehet kockáztatni. És hátha közben a Popovics ráérez a bunyóra - kommentálja a küzdelmet dicséretes visszafogottsággal Rácz Félix menedzser. Popovicsról megjegyzendő még, hogy nem csak átvitt értelemben tudja eladni magát: a kétezer-egyszáz belépőből ötszázat ő értékesített.

- Hát akkor mire föl mondjam neki, hogy ne bokszoljon?!

A váltósúlyú Matolcsi József szintén kezdő a profiligában, de már most gondot okoz, mi legyen az eposzi jelzője, Gyilkos vagy Az állat, esetleg Hentes. Amatőrként több bajnokságot nyert, hivatásosként még csak két meccsen van túl, két első menetes K. O.-győzelemmel. Matolcsi tényleg elég ijesztő, főleg, hogy nála már presztízskérdés kezd lenni az első menetes kiütés. Thomas Bese viszont jól bírja, amatőrként kétszer volt szlovák bajnoki ezüstérmes, profiként ő is kezdő, de van már két K. O.-győzelme. A Matolcsi meg csak megy, mint aki az adott sportszerű keretek között vérre szomjazik. Ha kicsit pontosabban ütne, meglenne a gyors mészárlás; az ellenfél sokat van a földön, mert kesztyűn át elsodorják a védett ütések. Matolcsi Killernek meg kell tanulnia még, hová nézzen, ha üt, de megalkuvásmentes

gladiátor-mentalitásával

így is közönségkedvenc. Fontos tanulság: ha Matolcsi alatt nem szabad kimenni sörért, Koczák Sanyinál még kevésbé. Az erősen lolkabolkás külsejű sportoló személye garancia a gongtól gongig tartó élethalálharcra. Ellenfele, Belcastro nemrég Kokóval is szoros meccset vívott, a vén róka elég keményen üt. A hatmenetes párbaj nagyjából döntetlen, a zsűri egypontos Koczák-győzelmet hirdet, a közönség lázad: Sanyika nem pápai, Belcastrót, a vén rókát pedig lehetetlen nem szeretni: fénykorában tizenegyszer védte meg Európa-bajnoki címét, nagy tapsra vonul le.

Szakállas Ferenc kisváltósúlyban már európai tényező, ami nem feltétlenül könnyíti a menedzselését. Az EU-ranglistán jelenleg a tizenegyedik, ez gyakorlatilag a lehető legrosszabb. Hogy kihívhasson egy címvédőt, az élre kell kerülni, ahhoz viszont meccselni kéne több palival is az első tízből. Szakállas már túl kockázatos, 1997 áprilisában például Svájcban az első menet tizedik másodpercében ütötte ki az IBF interkontinentális bajnokát, Hichem Dahmanit. A jobb ellenfeleknek nem lehet annyit fizetni, hogy eljöjjenek Magyarországra kiüttetni magukat, de arra se könnyebb rávenni őket, hogy saját hazájukban verje meg őket a magyar rém. Rácz Félix szerint mindez azt jelenti, hogy neki akár négy évbe is kerülhet, hogy a világbajnoki címig vezesse, míg egy profibb és tőkeerősebb menedzsment ezt két év alatt megoldaná. Jelenlegi ellenfele az algériai-belga kettős állampolgárságú Hamid Riahi, aki mindkét hazájában nemzeti bajnok. A Szakállas viszont született terrorista, az első menetben még csak kígyóbűvölőként kerülgeti a sporttársat, a másodikban már egyértelmű, ki a főnök, végül egy borzalmas gyomrostól kerül földre Riahi. A bíró hihetetlenül lassan számol, abbahagyja, újrakezdi, aztán orvost hívnak, mert Riahi feje erősen vérzik - valamikor összefejelhettek Szakállassal. Szakállas is vérzik egy kicsit, aztán nagy nehezen rájön a bíró, hogy Riahi a gyomorütés miatt legalább fél percig nem volt hadra fogható, úgyhogy K. O.-t hirdetnek.

A döntőnek megadják a módját: a

francia himnuszt

fiúcska trombitálja, a magyart valami énekegyüttes danázza, aztán jöhetnek a küzdő felek. Pierre Moreno a mindenkinek kijáró zene, füst és stroboszkóp mellé tűzijátékot is kap, valamivel kisebbet, mint Gálfi "Gatto" András.

A főmeccs a WBO kisvilágbajnoki övéért megy, ami bonyodalmas események következtében kiadó. Morenótól tart a magyar csapat, technikás és elég erős, amatőrként kétszer volt francia bajnok, és elég szép, 19-2-es profi rekordja van. Gattónál ugyanez 31-7, ami nem tudom, jobb-e vagy rosszabb, mert lehet kivonni, de számolhatunk aránypárral is. Mindenesetre Gattónak több K. O.-ja van (21), mint amennyi győzelme Morenónak összesen. Siamak, a svéd Kishamed még nem látta verekedni klubtársát, tőlem kérdi, mi lesz. Hát, mondom, "nagy látványosságot ne várj, a Gatto minimális kockázattal, gyakorlatilag közelharc nélkül, jól védekezve bokszol. Ha esetleg lát egy rést, odaver egy borzalmas jobbegyenest, de akkor meg vége a meccsnek."

Gatto ezzel szöges ellentétben erősen kezd, megy előre, ilyet még nem láttam tőle, de alighanem ő sem bokszolt még így, hazai pályán, neki szurkoló telt ház előtt. Edzőpartnere, Nagy Zoli már beharangozta, hogy Gatto stílust váltott, gyönyörű dupla balokat üt, és tényleg. Kishamed a harmadik menet után enyhén megütközve kérdi, mi bajom nekem a Gattóval, hiszen kifejezetten szórakoztatóan verekszik, én is csak nézek: láttam az utóbbi öt-hat meccsét, de ez a mai teljesen más kategória. Kemény belharcok, majd miután Kishamed azt mondja, lent van a Moreno bal keze, érdemes lenne jobbhorgokat ütni, üt is a Gatto jócskán, a nép boldogan hörög. Az 5-6-7-8. meneteket kemény harcban nyeri, aztán borzalmasan elfárad: ilyen közönség előtt még nem bokszolt, tán egy kicsit elfelejtette beosztani az erejét. A 10. menet Morenóé, ha nyeri a következő kettőt, valószínűleg akkor is megvan a meccs, mert a WBO-nál menetenként pontoznak, nem összbenyomásra. Az igazi veszély, hogy szegény Gatto, aki teljesen elkészült az erejével, belelép egy nagy ütésbe - Moreno a végét sokkal jobban bírja. A szpíker bejelenti, az interneten már üzemel a www.gatto.hu, amelyen meg lehet tudni a legjobb magyar ökölvívó paramétereit, és további sikerekre ösztökélni (lapzártáig nem működött - a szerk.). Addig is mindenki legyen szíves a régi, jól bevált módszerrel biztatni.

A Gálfi-csapat egyre nyilvánvalóbban húzza az időt, idegenben már rég rájuk szóltak volna, hogy a szünet végét jelző klopfolásra fejezzék be a legyezést, vazelinozást, jeges tömlőzést és instruálást, de így Gálfi András értékes másodperceket és liter levegőket nyer. A 11. felénél Moreno már nyomasztó fölénybe kerülne, Gatto térde megrogy, de szerencsére csak valami verejtéktócsában csúszott meg. Aztán elkezd ütni, a jó ég tudja, honnan veszi az erőt, még talál is jócskán; hiába frissebb Moreno, a két utolsó menet megint Gálfié.

Bár a programban szerepelt, nem látom Deutsch Tamás sportminisztert; a politika még nem döntötte el, rátelepszik-e az uniós ökölvívókra, vagy beéri Kokóval. Az övet így Mark Reels, a WBO amerikai képviselője adja át, minden különösebb ceremónia nélkül.

Winkler Róbert

www.gatto.hu

Gálfi András a legeredményesebb magyar profi ökölvívó. 1998-ig ő volt az egyetlen magyar, aki az európai lista élmezőnyébe került. Ez idő tájt a magyar profikat nagyjából annyira menedzselték, hogy eladták őket áldozatnak külföldi mérkőzésekre, aztán boldoguljon, ki hogy tud. Gatto mint kiemelkedően sikeres versenyző francia klubhoz szerződött, francia edzővel. 1997-ben egy angliai edzőtáborozás alatt derült ki, hogy a középsúlyú angol interkontinentális bajnok, Glenn Catley nem tudja megvédeni az övét, mert kihívója visszalépett. Gálfi beugrott. A váratlanságot jelzi, hogy kivételesen nem a szokásos, siklóernyő méretű zöld-sárga nadrágjában lépett szorítóba, hanem egy kölcsönkapott, normál feketében.

Gattót tehát áldozatnak szerződtették: bírjon ki néhány menetet, és lehetőleg látványosan összerogyva legyen kiütve a meccs második felében. Catley mokány, kemény, technikás angol kopasz, simán nyeri az első ötöt, a hatodik nagyjából egál, de a hetedikben megint nagyon beindul. A Sky Sports két kommentátora sajnálni kezdi szegény magyar fiút, akinek szétesőben a mozgása, bizony, szegény magyarnak a mérkőzés során először kezd lejjebb csúszni a fedezéke, és akkor Gatto előrelép, az előkészítő balegyenes elzúg Catley feje mellett, de Gatto specialitása, a brutális jobbos úgy elkapja, hogy ahogy esik, a bíró alig tud félreugrani előle: kiütés a 7. menetben. Dermedt csend, csak a mi fiunk boldog ordítása hallatszik, aztán valaki átadja neki a WBO kisvilágbajnoki övét.

Idővel a francia edző szép lassan hazavágta Gálfi stílusát: állandóan a nagy jobbosra kellett várni. Négy hónap múlva Hakkar ellen elveszti az övet, aztán változó sikerrel folytatja pályafutását, majd a fejlődés reményében másfél éve az Unióba, Füzesi Zoltán edzőhöz igazol.

*

Gatto az öltöző padján alsógatyában, izzadtan-vazelinesen mutatja Füzesinek, hol kéri levágni a bandázst.

- Milyen volt a meccs? Megnézted a srácot előtte videón?

- Igen, meg ismertem is régről: amikor a francia bajnoki meccsére készült, én voltam a sparring partnere, a kisegítő személyzet.

- Ahhoz képest most szépen legyőzted.

- Rengeteget fejlődtem másfél év alatt Füzesi Zoli keze alatt.

- Mennyit számított, hogy ismertétek egymást Morenóval?

- Azt hiszem, ha most találkozunk először, kiütöm. De ismert, tudta, hogy nagyon jól ütöm a jobbtempót, és arra nagyon vigyázott.

- Korábban nem ütöttél horgokat, nem mentél közelharcba, ilyen összekapaszkodós-felütéses darálásba...

- Rengeteget tanultam a mestertől, nélküle nem lennék itt. És a támogatóm a Freddi Bútor. Ez benne lehet a cikkben?

- Sajnos nem.

(Füzesi lép az öltözőbe.)

Füzesi: Na, hogy néz ki a fejed?

Gatto: Nem gáz, ez semmi, az övé sokkal durvább.

Nagy Zoli, az edzőpartner: A bal szeme bedagadt, meg egyébként is nagyobbakat kapott.

Gatto: Na látjátok, mennyit számít egy normális edző, aki megmondja, mit csináljak? Ha nem küldesz rá, lehet, hogy elmegy a meccs. Régen több is elúszott, nem tudtam, miért. Utólag megnéztem videón, és láttam, ha a hülye edzőm rendesen ráállított volna, megvan a srác. Kintről akartam megtempózni, ő meg simán megelőzgetett ballal. Vagy volt, hogy az utolsó előtti menetben leütött a gyerek, magamtól ráálltam, mert rám számoltak, féltem, hogy elmegy a meccs. És ahogy ráálltam, úgy megvertem, ennyin múlt, hogy ki nem ütöttem. De pontozással kikaptam, mert a többi menet az övé volt: a francia edzőm nem küldött rá. Ennyit számít egy jó edző. (...) Te, a Freddi Bútor biztos nem lehet benne?

- w -

A harcosok

A 25 éves harmatsúlyú versenyző többszörös amatőr magyar bajnokként kezdte profi karrierjét. Mérlege 15 győzelem (8 K. O.), egy vereség, melyet világbajnoki kihívóként szenvedett el a dél-afrikai Simon Ramonitól. A címmérkőzés Lengyelországban volt, a küzdelem hevességére jellemző, hogy Sanyika a 9. menetben leütötte Ramonit, aki azonban felkelt, és végül pontozással győzött.

Popovics Matador Tamás

A pápai félnehézsúlyú közellenség 29 éves, nemrég kezdte a bokszot, de eddig mind az öt meccsét megnyerte, hármat kiütéssel.

Matolcsi József

A közönség és az Unio-menedzsment nagy kedvence. A váltósúlyú harcos művészneve a vele kapcsolatos jelzők nagy száma miatt még nem dőlt el. Huszonnégy éves, 3 mérkőzésből 3 K. O.-győzelemmel.

Szakállas Ferenc

Többszörös amatőr magyar bajnok, EB-bronzérmes. Profiként 20 győzelmet (12 K. O.), 5 vereséget és 3 döntetlent jegyez. Európában a kisváltósúly réme.

Figyelmébe ajánljuk