Tartalom

MaNcs, XII. évf. 14. szám, (2000.04.06.) (2000-04-06)

Egotrip

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (Üresjárat)

Azt mondja a Szerkesztő úr, hogy van itt egy üres hely, egy fehér folt, egy lyuk, be kellene tölteni, amúgy macsósan, hegyibe. Amúgy is, most ebben benne kell lenni, mert megint Magyar Narancs, az első (hohó, ismerjük már ezt, annak idején elmulasztottuk, de már a másodikban vagy harmadikban virítottunk, aztán mi lett a vége? ki lett gazdag, boldog és szép? ment-e a világ elébb?). Félnek a népek az ilyen üres helyektől, rájuk tör a horror vacui, mintha minden, ahol a semmi van jelen, ahol csend van és űr, szünet vagy hiány, be kellene hogy töltődjék. A szerkesztőkre meg aztán végképp rájön a rettegés, a lapot, a műsorfolyamot, az adásidőt faltól falig be kell tölteni, ha mással nem, hát valami üresjárattal, érezze a nép, hogy kap valamit, ne kelljen mással foglalkozni, magukkal vagy a világgal, amelyet az üres hely mintegy tükörként elibük vetítene (figyeljünk a metafora finomságaira!).

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Megint löncshús volt a desszert. Hárman ülték körül az asztalt: Béla, a Kövér Nyúl és Csicska Maxi, aki nemrégiben csatlakozott a társasághoz. Nagy, zöld kockás terítővel volt leterítve az asztal, középen a citrommal erősen megöntözött löncshús, mellette parmezános kenyér, kicsi mézzel. Az abrosz közepén, a löncshúsos tányértól észak-északnyugatra egy hatalmas paraffinfolt még azokból az időkből, amikor Erzsi és Béla a teljesen sötét nappaliban odahívatta az asztalhoz a prímást (nota bene: cigány), de annyira sötét volt, hogy gyertyát kellett tűzni a vonóba, csak a Velencei-tavon éjszakai vitorlázást gyakorló sukorói polgármester gázlámpája aranyozta be azt a kis vízfelszínt, amit elért a nemkülönben ingadozó láng köre.

Publicisztika

Publicisztika

Tamás Gáspár Miklós: Szélsőség és radikalizmus

Miután holmi időközi választás jelentéktelen alkalmával, ám jelentékeny ürügyével közéletünk fölfedezte az állítólagos "szélsőbaloldalt", nagy hirtelen, a tíz éve alakult és unalomig ismert Munkáspárt alakjában, talán érdemes megkérdezni, vannak-e ma szélsőségek Magyarországon, ha vannak, miben szélsőségesek, meg hogy baj-e, s ha igen, miért, szélsőségesnek lenni.

Publicisztika

Agitátorok

A múlt héten nagytudású, művelt emberek - a Professzorok Bat-thyány Köre, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége - aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy szívük csücskét, a Magyar Nemzetet kiszervezték alóluk, és - a lapnév megtartása mellett - belelopták a Napi Magyarországba. E merőben gazdasági ügyletről (amelynek haszonélvezője a Fidesz-közeli Mahir Kft.), valamint az ehhez asszisztáló álúj-ságírók képmutatásáról és gyávaságáról már szóltunk néhányszor; az érdekes most csak az, hogy a "konzervatív" Magyarország fent említett szellemi letéteményeseinek is mintha kezdene valami derengeni.

Publicisztika

Horogra akadt a tömeggyilkos kanász

A hágai bíróság által körözött Momcilo Krajisnikre, a boszniai szerbek egykori parlamenti elnökére, majd a kollektív boszniai államelnökség szerb tagjára hétfő hajnalban törtek rá az SFOR katonái, és pizsamában vitték el Hágába.

Belpol

Belpol

"Illúzió az egységes jobboldal"

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, az MDF elnöke

A koalíciós partnerek különutassága miatt bírálják az ún. Békejobbot szervező MDF-et. Tény, a legkisebb kormánypártban nem osztják Orbán Viktor elképzelését a kétpólusú magyar politikai modellről.

Belpol

Cyber hírek

Kortárs tudomány a Science MuseumbanA világ legnagyobb természettudományi, ipari és technológiai múzeuma, a londoni Science Museum honlapján (www.sciencemuseum.org.uk) az Intel közreműködésével elkészült a múzeum legújabb létesítménye, a Welcome Wing névre keresztelt épületszárny virtuális mása. A kortárs tudomány bemutatásának szentelt, tízezer négyzetméteres alapterületű Welcome Wing ötvenmillió fontba került, megnyitóját június 30-án tartják, az interneten azonban már most megtekinthető az egyedülálló gyűjtemény, amely a digitális technológiával, az orvosbiológiával, a jövő tudományával és a tudomány aktuális kérdéseivel foglalkozó kiállításokra van osztva.

Belpol

Kulturális hírek

Húsz év NeubautenÁprilis elsején születésnapi koncertet adott Berlinben az immár húszéves Einstürzende Neubauten. Az egykoron ipari zajokkal startoló zenekar háromórás műsorral ajándékozta meg közönségét.

Belpol

Az Internetto-Index-sztori: A haladás előőrse

Ahogyan az Egyesült Államokban a Wired, Magyarországon a Internetto vezette be - elsősorban a hagyományos médián keresztül - a szélesebb, nem számítógépfüggő köztudatba az internetet, "digitális forradalmat" hirdetve. Az Internetto a CD-ROM-pionír történész-szociológus, Nyírő András ötlete volt, akit trendérzékenysége, kitűnő kommunikációs képessége és profi médiaszereplései miatt guruként tisztel a közvélemény - ma az online média rivális cégekben tevékenykedő élcsapatának java részét nehéz természete miatt gyakran cserélődő egykori munkatársai alkotják. Nyírő és csapata kivonulása az Internettóból zajos botrányt kavart, alig fél év elteltével a forradalmárokból lett tulajdonosok nyomására a főszerkesztő mégis csendben és egyedül távozott az utódlap, az Index éléről.

Belpol

Aranyláz az interneten: Milliárdosok klubja

A számítógépipar hatalmas vagyonokat generált a semmiből az elmúlt 25 év során: a világ leggazdagabb magánszemélyei és a legmagasabb tőzsdei értékű cégek túlnyomórészt az informatikai iparban tevékenykednek. Míg korábban a hardver-, majd a szoftvergyártók kaszáltak, jelenleg az internetes új médiacégektől vár a legtöbbet a piac - az ilyen típusú részvények árának józan ésszel nehezen felfogható növekedési üteme és a 2000 elején megkötött gigaüzletek (például az AOL-Time Warner-fúzió) láttán néhányan "új gazdaságról" beszélnek, mások szerint viszont előbb-utóbb kipukkad a lufi.

Belpol

Az RTL-hírigazgató lemondása: Tisztáldozat

Múlt kedden - a cég által kiadott hivatalos nyilatkozat megfogalmazása szerint - személyes okokra hivatkozva lemondott Krecz Tibor, az RTL Klub hírigazgatója, aki alig négy héttel korábban elnyerte a kereskedelmi tévét irányító részvénytársaság vezérigazgató-helyettesi tisztét is. Van, aki a távozás okaként egy botrányosra sikeredett tévéműsort vélelmez, mások szerint a történet megértéséhez feltétlenül tudnunk kell: a köztévére jellemző "finanszírozási anomáliák" immár a kereskedelmi tévénél is bevett gyakorlatnak számítanak.

Belpol

Romák éhségsztrájkja Sajóládon: Kertmagyarország

Felháborodásba, majd utcai demonstrációba és éhségsztrájkba torkollott Sajóládon a rendkívüli szociális segély elosztása, miután - az elutasított romák interpretációja szerint - a szociális bizottság és a képviselő-testület is azzal dobta vissza kérvényeiket, hogy amíg nem művelik meg kertjeiket, segély sincs. Az elutasítók szerint azokat kell segíteni, akik akarnak is magukon segíteni, és megtermelik a zöldséget.

Belpol

Autópálya-program: Megkezdődött, mert azt mondta

Orbán Viktor egy napilap cikke után tavaly dörrent rá először a Magyar Fejlesztési Bankra: vagy sürgősen virítanak valamit sztrádaügyben, vagy nagy bajok lesznek. Idén ugyancsak egy miniszterelnöki figyelmeztetés kellett ahhoz, hogy nagy sietve bejelentsék az építkezés április 1-jei megkezdését. Mindez látszatra kapkodásra utal, ám a volt APEH-elnök csatasorba állítása, az egyik lehetséges kivitelező fideszes kötődése nem éppen ezt mutatja.

Belpol

Az Ereco Rt. veszélyeshulladék-ügye: Roncsderbi

A szóban forgó hulladék a roncsautók ártalmatlanítására használt kalapácsos törőberendezésből kikerülő, kohászati hasznosításra alkalmatlan anyag. A porszerű szennyezés egy ciklonban leválasztható, a maradék pedig darabos jellegű hulladék. A veszélyes nehézfémtartalom inkább a ciklonporban jelenik meg. Az EU-szabályozásban nem, de Németországban veszélyes hulladéknak számít, nálunk a III. veszélyességi osztályba tartozik.

Külpol

Külpol

Kubai kisfiú Amerikában: Gyermekjátékok

A hatéves Elián Gonzálezt tavaly november 25-én mentette ki a tengerből a floridai Fort Lauderdale-nél az amerikai parti őrség. Édesanyjával és tizenhárom további kubai menekülttel egy alumínium locsolócsövekből épített csónakon kelt volna át a tengeren. Rajta kívül ketten élték túl az utat. Elián szívszorító és tragikus története azóta nyálas és ízetlen sajtószenzáció lett. Rángatják jobbról, rángatják balról, politikai számítások és indulatok hullámzanak körülötte.

Zene

Zene

Film: Limonádé Kohn (Szomorú vasárnap)

Abból a finoman szólva is megalapozottnak tűnő feltételezésből vagyunk kénytelenek kiindulni, hogy alkotói ez opust nem kimondottan magyarországi fogyasztásra szánták. Persze az is nyilvánvaló - élőerőben és vizuális háttérben realizálódott szembeszökő jelenlétünkből kifolyólag -, hogy látását megúszni eleve kevéske reménnyel kecsegtetett. Mindezzel együtt bajosan lenne elvárható, hogy ne csípőre tett szemmel üljünk be a moziba, mondván: na zenélj nekem, te film, mi merre hány méter Pesten.

Zene

Benne van a pakliban (Wim Wenders: Buena Vista Social Club)

Wim Wenders és a zene - lerágott lemez. Persze most sem hangzik rosszul, hogyan is hangozhatna, ha egyszer Lou Reedet, Peter Gabrielt, Bonót, Nick Cave-et, Laurie Andersont, Tom Waitset, Sinéad O´Connort hallhattuk a filmjeiben. Wim Wenders és Ry Cooder - Párizstól Texasig megint csak közismert sztori, ám tavalyelőtti, havannai kirándulásukat nem hagyhatjuk szó nélkül. Akkor kezdett első szólóalbuma felvételéhez a Buena Vista Social Club egykori muzsikusa, Ibrahim Ferrer.

Zene

Koncert: Rachid Taha a csillagok hegyén

"Elmentem, hogy megnézzem a lakást / Kérdeztem, mi az ára / Azt felelték, tizenkétezer / Rendben van, mondtam / Mire ők, honnan jöttem / Algériából, válaszoltam / Nagyon sajnáljuk, közölték, a lakás már ki van adva."

Film
Könyv

Könyv

Budapesti Fesztiválzenekar: Hangtompító nélkül

A fővárost irányító koalíción belüli hasadásnak köszönhetően Budapest a múlt héten nem bontotta fel szerződését a nevét viselő, világhírű zenekarral: a szocialista képviselők a tartózkodásgombra bökve beintettek a szabaddemokratáknak. E pillanatban még nem tudni, hogy csak elodázták-e a szerződésbontást, ami akár a zenekar végét is jelentheti, vagy végképp el is vetették, azt üzenvén a bekeményített feleknek: tessék megoldást találni, de tényleg. Folytatás e héten.

Sport

Sport

Észak pokla (Flandriai körverseny)

Belgium köztünk szólva nem az a kimondottan alpesi ország, de amit patinásnak mondható (1913 óta létező, a maga nemében az egyik legrégebbi) bicikliversenyükre hegymenetből össze bírtak hozni, az még akkor is sok lett volna Hannibálnak, ha dolgozóit elefántok helyett mountain bike-okkal szereli föl. Az még csak hagyján, hogy az idei Országúti Kerékpáros Világ Kupa II. futamában legalább tizenhat gyilkos - helyenként 15-20 százalékos szakaszokkal megbolondított - emelkedőt sem átallottak elhelyezni, de az is az igazsághoz tartozik, hogy ezek számottevő többsége olyan, körülbelül másfél bringányi szűk, kockakővel burkolt kapaszkodókra korlátozódott, amelyre épérzésű ember még a haragosait is csak saját felelősségükre engedné. Nos, innen az elnevezése is, amit az egyszerűség kedvéért e tudósítás címéül kölcsönöztünk.

Tranzit

Tranzit

Mi ég alatt (Sissi - Erzsébet Királyné étterem)

Jön a jó idő, elég csak a naptárra nézni. Aki nem kimondottan füstfüggő kocsmatöltelék, ez idő tájt már vadul lesi, hogy hol rakják ki a székeket, asztalokat az aszfaltra, mert teraszra vágyik ki szabadelvű, hovatovább kerthelyiségbe, hűs lugas tövibe, kies filagóriába, ejtőzni szaletli szegletén. Világos.

Tranzit

Családias (Királyi kisvendéglő)

Egészen eddig azt hittem, hogy minden helyet ismerek a VIII. kerületben, amit egyáltalán ismerni érdemes, de kénytelen vagyok elismerni, hogy a Királyi kisvendéglőről még sohasem hallottam, és most is csak azért, mert szórólapja megjelent a postaládámban.