Grúzia futballtörténelmet írt, meglepetésgyőzelme után búcsúzik az Eb-től a magyar válogatott

  • narancs.hu
  • 2024. június 26.

Sport

Grúzia-Portugália 2-0. Ez az eredmény azt jelenti, hogy Magyarország nem lesz ott a négy legjobbként továbbjutó csoportharmadik között, számunkra befejeződött az Európa-bajnokság.

Az újonc grúz válogatott meglepetésre nyolcaddöntőbe jutott a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután az F csoport utolsó, harmadik fordulójában 2-0-ra legyőzte a már biztos csoportelső portugál csapatot szerdán Gelsenkirchenben.

Grúzia egy portugál hibát kihasználva gyorsan vezetést szerzett Kvarachelia révén. Portugália ezután hiába egykapuzott szinte az egész első félidőben, a szünetig nem tudtak egyenlíteni. A fordulás után is nyomtak az előző mérkőzésükhöz képest nyolc helyen változtató portugálok, de újabb védekezési hibájukból az Eb-újonc megduplázta az előnyét Mikautadze 11-esből szerzett góljával. A portugálok hiába alakítottak ki számtalan helyzetet, ezeket vagy kihagyták, vagy a grúz kapus, Mamardasvili parádézott.

Összességében megérdemelt a grúz győzelem és a továbbjutás. A kaukázusiak csoportharmadikként zártak és a vasárnapi nyolcaddöntőben a spanyolokkal csapnak össze Kölnben. A portugálokra hétfőn a szlovénok várnak majd Frankfurtban.

A csoport másik, nem kevésbé izgalmas és fordulatos mérkőzésén a törökök 2-1-re legyőzték a cseheket, ezzel ők is továbbmentek.

Az F csoport utolsó meccseinek kárvallottja a magyar válogatott. A skótok elleni múlt vasárnapi 1-0-s győzelem és az elmúlt napok eredményei után abban lehetett reménykedni, hogy ha Csehország nem tud nyerni a törökök ellen, akkor megvan a továbbjutás. Azzal nyilván senki sem számolt, hogy Grúzia meglepetést szerez, és győzelmével 4 ponttal zárja a csoportot, így pedig megelőz minket a harmadikok rangsorában.

Illetve mégis volt, aki előzetesen úgy kalkulált, hogy kikaphatnak a portugálok. Az egyik kormányzati szennylap napközben azzal a címmel közölt – szerzőség feltüntetése nélküli – cikket, hogy Ne csodálkozzunk, ha a portugálok elcsalják a meccsüket a magyar válogatott kárára. Ebben arra jutottak, Portugália inkább kikap azért, hogy a magyar válogatott helyett Szlovénia ellen játsszon. Mindenesetre ez lehet az új narratíva a kormányoldalon: szerda éjjel egy másik propagandalap is Portugáliát tette felelőssé Magyarország kiesése miatt.

(Címlapképünkön: Georgesz Mikautadze büntetőből lőtt gólját ünnepli csapattársaival a Grúzia-Portugália mérkőzésen. Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Folytatódik Simonka és Erdős Norbert vitája: győzött vagy vesztett a Fidesz Dél-Békésben?

Az önkormányzati választáson a dél-békési térségben a Fidesz az eddigi legnagyobb vereségét könyvelhette el, állítja Simonka György volt országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka leendő polgármestere. Erdős Norbert helyi fideszes parlamenti képviselő szerint nagy győzelmet aratott a kormánypárt. A két vélemény igen távol áll egymástól, de mi játszódik le a háttérben a két politikus vitájában? Ennek próbáltunk utánajárni.