Hat Nemzet Tornája: Megyeri rianás

  • Bogár Zsolt
  • 2003. november 13.

Sport

Magyarországon játszott, és történelmi verést kapott a tavalyi világbajnok szlovák hokiválogatott. Noha a magyar jégkorong egyre figyelemreméltóbb eredményeket szállít, a sportpolitika még mindig úgy kezeli, mintha az eszkimójégkrémmel hozták volna be Alaszkából.

Nyugodtan következhetne itt egy épülünk-szépülünk típusú termelési riport, nem hazudnánk: ami a hazai hokiban az utóbbi időben végbemegy, az kétségtelenül szilaj munkát tükröz. Dolgoznak például a kőművesek: júniusban átadták a gyógyszergyár nevű AstraZeneca jégcsarnokot, amely lényegében a múlt heti Hat Nemzet Tornájával debütált. Sztahanovoknak tűnnek az állócsillagaink. Ladányiék az utóbbi két B-vébén rendre dobogós helyen végeztek, és több A-csoportos tapasztalattal bíró vetélytárs önérzetébe tapostak bele a közelmúltban (norvégok, franciák, lengyelek). Mivel a fejlődés minden fronton látványos, nem a kincstári hurrá mondatja ezt a független megfigyelővel.

Hírek, röviden

A tavaszi világbajnokság óta (Szép volt, fiúk, Magyar Narancs, 2003. április 10.) történt néhány jeget verő esemény. Rövidesen fedett pályát avatnak a Megyeri úton, a Fradi pedig Káposztásmegyerre költözött, így a magyar jégkorong két legeredményesebb klubja - 24, illetve 14 bajnoki címmel - többéves tetszhalotti állapotból újjáéledve XXI. századi körülmények között készülhet a nagy visszatérésre. Egy finn, 4-500 millióba kerülő típuscsarnok tervei nyomán hamarosan Zalaegerszegen, Debrecenben, Miskolcon és Kaposváron is meghosszabbodhat a jeges szezon. A szövetség a nyár folyamán túltette magát a politikai kurzusváltáson: Fertő Lászlót Studniczky Ferenc követte az elnöki székben, aki már 1991-ig főtitkárként dolgozott az MJSZ-ben, majd sportmenedzselte a BS-t, az OTSH-t és a Hungaroring Rt.-t. Így nagyobb az esély, hogy az aktuális sportpolitika ne tekintse polgári passziónak a jégkorongot, még ha a legtöbb csarnokberuházás a Fidesz vezette önkormányzatokhoz köthető is. A jégkorong megörökölte a focibajnokság névadó szponzorát. A Borsodinak köszönhetően először lesz pénzdíjas a bajnoki küzdelem. (A győztes 3,5 milliót kasszíroz.) A köztévé a korábbi gyakorlattól eltérően nem kér pénzt a meccsek sugárzásáért, így került felvételről adásba a kettes csatornán a magyar-szlovák derbi. (Mellékszálként érdemes megjegyezni, hogy a hoki - és több más sportág - abból "profitált", hogy a Magyar Televízió felmondta az érvényben lévő szerződését az MLSZ-szel, és kijelentette, hogy csak ingyen hajlandó közvetíteni a fociliga - és más csapatsportok - bajnoki meccseit!) Egyre profibb a sportág PR-ja: nemcsak a honlap és a jégkorongszövetség hokimagazinja (Buli) van rendben, a Képes Sport-molinó és Csurka Gergely főszerkesztő is feltűnt a torna kommunikációs házigazdájaként.

Jégpalota

"A Hat Nemzet Tornáját 14 millióból rendeztük - mondta lapunknak Kovács Zoltán főtitkár, és a meglévő szponzoraink mellett (AstraZeneca, Skoda, Borsodi) a Pannon GSM-et és a K&H-t sikerült megnyernünk támogatónak." A 2,7 milliárdért épült kétpályás jégcsarnok, amely a szlovák meccsre hiába várt 2500 nézőt (jó, ha a kétharmada megjelent), eleinte csak bosszúságot okozott az újságíróknak. A nézőtér leghidegebb pontjára, az egyik kapu mögé helyezték a sajtópáholyt, ahonnan nem lehetett látni az eredményjelzőt, nem értettük a hangosbeszélőt, és a Rádió C-s kolléga sem tudott élő adásban bejelentkezni, mert nem volt térerő. Az új jégstadion mégis fantasztikus, és modortalanság lenne bármilyen szemrehányást tenni az orosz beruházónak, aki a főváros első igazi fedett jégstadionját felépítette nekünk. A harmadik harmadra azért legtöbbször melegünk lett, és a zárónapon külön felállítottak a zsurnaliszták felé egy eredményjelzőt.

A rajt előtt még úgy tűnt, hogy a siker pusztán diplomáciai lesz: a szlovákokat sikerült befűzni. A szövetség ennek érdekében még egy barátságos összecsapást is szervezett számukra a nagyobb játékerőt képviselő ukránok ellen. A papírforma szerint a döntőben a fehéroroszokkal kellett volna találkozniuk. Ám csütörtökön simán 4-2 re vertük őket, így a végjátékban mi játszhattunk a beloruszokkal. Igaz, hogy nem jött el Satan, Bondra, Demitra meg a többi tengerentúli sztár, de akkor is a cseh és a szlovák extraliga legjobbjait sikerült elintéznünk. Dusán Kapusta, a magyarok szlovák edzője boldogan vigyorgott a meccs után, egyedül a bimbódzó sportkapcsolatok kerültek veszélybe, amikor újságírói kérdésre a vendégek szövetségi kapitánya arról kényszerült vallani, mekkora blama ez a hokisportuk számára. Utoljára épp 62 évvel ezelőtt szenvedtek tőlünk vereséget! A vasárnapi döntőben aztán a fehéroroszok megmutatták, nem kell rögtön megsértődni vagy a szuszpenzorba csinálni, ha egy outsider kettővel vezet fél harmad után. Hátul összezártak, elől meg csak az emberelőnyöket használták ki. 6-3 oda, ezüst ide.

Nem lesz jobb?

A szlovákok elleni történelmi győzelem ellenére azért akad még lék a magyar hoki jegén. A Dunaferr-csoport összeroppanása miatt a létéért küzd a felnőttválogatott felét adó újvárosi hoki, amely egyelőre szövetségi pénzekből próbál túlélni. A mellbe vágó eredményektől ez idáig a MOB-támogatások szakmai alapú elosztásánál sem hatódtak meg. A jégkorong másfél millió forinttal a tökutolsó - holtversenyben olyan, nagy hagyományú sportágakkal, mint a baseball, a gyeplabda és a snowboard. Kit kell még megvernünk? - kérdezhetik a hokisok. Februárban a hírek szerint Kanada érkezik

Bogár Zsolt

Figyelmébe ajánljuk