Ismét rasszista rigmus miatt vizsgálódik az UEFA

  • narancs.hu
  • 2024. október 27.

Sport

Magyar szurkolók Bosznia-Hercegovinában a meccs után állítólag a helyiekkel együtt, kórusban szidták a szerbeket.

Fegyelmi eljárást indított az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) szemben szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt. 

Az MLSZ honlapja azt írja, az UEFA a magyar szurkolók által elkövetett rasszista vétség miatt sürgősségi eljárásban bírálja el, mi történt a bosznia-hercegovinai Nemzetek Ligája-mérkőzésen, október 14-én. Ha a fegyelmi testület „bizonyítottnak találja a rasszista megnyilvánulások elkövetését, úgy várhatóan életbe lép a korábban felfüggesztett szankció, amely szerint a válogatott soron következő idegenbeli mérkőzésére a magyar vendégszektorba nem lesz engedélyezett a jegyértékesítés”.

Arról, hogy a boszniai meccs után a magyar és a bosnyák szurkolók összeszólalkoztak és tömegverekedés tört ki, a Magyar Nemzet írt. A mérkőzés alatt azonban még nem volt ellenségeskedés a két tábor között, olyannyira, hogy – mint az Eurosport írja – a magyar szurkolók

a helyiekkel együtt skandálták a meccs után, hogy „öljétek meg a szerbeket”.

Ezt vizsgálja az UEFA.

Ez azzal jár, hogy a magyar válogatott november 16-i, Hollandia elleni idegenbeli mérkőzésére az MLSZ egyelőre nem tud jegyet értékesíteni. A magyar szövetség a Hollandiába készülő szurkolóknak azt javasolja, hogy várjanak még a szállás- és jegyfoglalással, egyebekben pedig „körültekintően járjanak el”.

 

Mihelyt döntenek az UEFÁ-nál, a magyar szövetség közzéteszi a határozat eredményét.

A magyar válogatott az említett boszniai meccsen 2-0-ra győzött, korábban a hollandokkal Budapesten 1-1-es döntetlent játszott. 

A magyar és a bosnyák válogatott szeptemberi, budapesti meccsének is volt közéleti következménye.

A mérkőzés előtt a vendégszurkolók egy csoportja rendőri kísérettel végigvonult a zsidó negyeden. A Kazinczy utcai zsinagóga előtt megálltak és azt kiabálták, „Palesztina, Palesztina!” Egy palesztin zászlót is felmutattak.

Az eset után a Tett és Védelem Alapítvány az MLSZ-t és a rendőrséget kérdezte, hogyan engedélyezhették, hogy a bosznia-hercegovinai drukkerek épp ezen az útvonalon vonuljanak. Az ügyben Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebookon azt írta, „Tisztelt Zsidó Honfitársaink! Ha nem ez a Kormány lenne Magyarországon, akkor a migránsok minden nap ugyanezt csinálnák az Önök házai előtt. De amíg mi itt vagyunk, addig garantáljuk, hogy ez ne így legyen. Idehaza minden zsidó honfitársunk biztonságban érezheti magát!”

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk