Orbán Balázs tragédiája, hogy nem elég hülye

Narancsblog

Az 1956-os forradalomról tett kijelentések nem lehetnek felháborítók a Fidesznél, hiszen logikusan következtek abból, amit Orbán Viktor mond. Nem véletlenül tartja magát távol a párt a logikától.

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs addig-addig fejtegette a mandineres Kohán Mátyásnak a különutas magyar álláspontot a szomszédban zajló háborúról, ameddig meg nem érkezett oda, hogy az 1956-os forradalomban voltaképpen nem kellett volna hadakozni a szovjetekkel, hiszen a túl sok felesleges haláleset nem ér ennyit. Orbán természetesen az ukrán helyzet elemzéséből jutott ide, hiszen a Fidesz narratívája Ukrajna orosz lerohanása óta egyre nyíltabban az, hogy Ukrajnának meg kéne magát adnia, hiszen ez a béke egyetlen záloga,

a béke pedig mindennél fontosabb és jobb még akkor is, ha ez a béke Rákosi Mátyás, Nyikita Hruscsov vagy éppen Vlagyimir Putyin békéje.

A Fidesz második számú Orbánját már sokan és sokféleképp küldték el a büdös picsába 1956-os hősöktől kezdve egészen a teljes magyar ellenzékig, de még a Fidesz első számú Orbánjának is magyarázkodnia kellett miatta, úgyhogy ennek a sokadik körét meg is spórolnám politikai hibával, szégyennel és persze a Fidesz morális nemlétezésének elemzésével együtt. 

Az érdekes itt ugyanis nem az, hogy egy fideszes politikus hülyeséget beszél, hanem az, hogy ezt milyen körben sikerült elérni: szemben a bulldognak tartott Menczer Tamással, a gasztrokirály Németh Szilárddal és társaikkal ugyanis Orbán Balázs kifejezetten a Fidesz értelmiségi oldalát képviseli. Nemcsak késsel-villával tud enni, hanem tud értelmes mondatokban fogalmazni, jól láthatóan elolvassa a (szélső)jobboldali szakirodalmat, ismeri a nemzetközi trendeket, tehát tényleg van egy olyan tudása, amivel amúgy a magyar ellenzék jelentős része nagyon-nagyon adós. Sőt, személyes tapasztalatból tudom, hogy az egész interjút végigasszisztáló Kohán Mátyás sem azon a szinten áll, mint a Megafon már messziről is problémásnak tűnő idiótái. 

A NER-ben épp a gondolatokra való képesség a legveszélyesebb: ez a békepártiságnak hívott putyinizmus ugyanis csak akkor működik, ha tényleg szigorúan a gügyögés szintjén adják elő.

A béke jó, a háború rossz, ezért béke kell, és nem háború. Minden, ami ennél részletesebb, problémás. Orbán Balázsnak pechére volt ideje bemutatni, hogy képes logikusan gondolkodni, hiszen abból, hogy Ukrajnának azonnal le kéne tennie a fegyvert, sőt, harcolni sem szabadott volna elkezdenie, egyszerűen az a logikus következtetés 1956-ra nézve, amit elmondott. Ezek az ellentmondások nem feszítik szét olyan látványosan a kormánypárti kommunikációt, ha idiótanyelven beszél csak, ahogy láthattuk azt is, hogy az ellentmondásokat maga Orbán Balázs is annyival intézte el, hogy 1956 nem összehasonlítható ezzel a helyzettel és kész. Nem magyarázta meg, miért nem, ahogy nem magyarázták meg az ügyelete alatt futó MCC-n keresztül kitartott magyar és nemzetközi megmondóemberek sem igazán, akik valamiért egyszerre érezték fontosnak megvédeni elvtársukat. Azért nem, mert erre nincs értelmes magyarázat, amire pedig nincs értelmes magyarázat, azt a Fidesz hagyományosan egyszerűen a levegőben hagyja, lássa csak mindenki bele a maga magyarázatát, amivel aztán majd mérgezheti a családi ebédet az ukrán irányítású Szovjetunió történetével kezdve egészen a zsidó világhatalomig. Ezekre az üzenetekre nem a valóság leírására képes emberek a jók, hanem a MIÉP-ből átugrott Kocsis Máté, vagy persze a formális pártkapcsolattal nem is rendelkező beszélő fejek.

Ha valaki azt kérdezi, hova tűnt a Fidesz értelmiségi holdudvara, arra épp ez a válasz: élesben látható, oda vezet a szillogizmusra való képesség, hogy egyszer csak rávilágítunk vele véletlenül két párhuzamosan futó identitás összeegyeztethetetlenségére. Az ugyanis egyszerűen nem lehet, hogy valakinek van értelme harcolni egy gusztustalan diktatúra ellen a saját szabadságáért, másoknak nincs. De a párt szempontjából az a jó, ha eddig az ellentmondásig nem is képes valaki megérkezni: ezért van az, hogy a Fidesz környékén már rég nem Fábry Sándor fingja a szellemi passzátszelet, hanem Fásy Ádám énekli a mulatóst, ott nem kell vacakolni semmiféle koherenciával, hiszen elég, ha szól a dal. Orbán Balázs semmi egyebet nem követett el, mint hogy kimondta, ami következik a főnöke elmúlt években tett állításaiból. Kár is lenne érte megbüntetni, hogy nem elég hülye.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk